Innovatív vállalkozásokra vadásznak a V4 országok

Írta:  2018.05.18.

A Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány (BVK) V4 EYES 2.0 versenyének nyertes startupjai Katowicében, a European Economy Congress kísérőrendezvényén, az Európai Startup Napokon (European Startup Days) mutatkoztak be 2018. május 15-16-án.

A BVK a magyar V4 elnökség égisze alatt idén második alkalommal rendezett V4 EYES - E– Emerging Young Entrepreneurs – címmel nemzetközi startup versenyt. A V4 országok 64 millió fős piacot jelentenek, jelenleg az unión belül Közép-Európában a legnagyobb mértékű a gazdasági fejlődés, az uniós statisztikák szerint mind a négy főváros régióinak innovációs mutatója az átlag feletti.

A V4 EYES 2.0 versenyünk díjaként a nyertesek idén is egy tanulmányi körúton mutatkozhatnak be a négy ország legkiemelkedőbb innovációs eseményein. A katowicei Európai Startup Napok mellett márciusban a think.BDPST startup programjain prezentáltak, illetve júniusban Prágába és Pozsonyba indulnak. A V4 fővárosok fontos törekvése, hogy az új, innovatív vállalkozásokat magukhoz vonzzák. Az immár több mint tízezer fősre növekedett European Economy Congress mellett érezhetően egyre hangsúlyosabbá válik a startup kísérőrendezvény. Figyelemre méltó az a tény, hogy idén Lengyelország miniszterelnöke nyitotta meg kedden – mondta Szalai Piroska, a BVK kuratóriumi elnöke.

A lengyel, és vele párhuzamosan a magyar és a közép-európai gazdaságok 1990 óta több fordulóponton mentek át. Most egy új korszakba, a digitalizáció korában lépünk. A gazdaságok dinamizálásában és a technikai változások megvalósításában komoly szerepet játszanak a startupok. A piacra lépés költségei csökkentek, mivel ma már elég egy jó ötlet, egy laptop és wifi kapcsolat egy vállalkozás indításához. Ez azt jelenti, hogy sokan tudnak belépni a piacra és rengeteg új ötlet hasznosulhat - mondta Dr. Cséfalvay Zoltán, Magyarország OECD és UNESCO nagykövete, aki a konferencián több kerekasztal-beszélgetésben is részt vett, és bemutatta új könyvét is.

A történelmileg megalapozott közép-európai, azon belül kiváló magyar-lengyel kapcsolatokat érdemes kiterjeszteni a gazdaság és az innováció irányába, hogy a gazdaság szereplőinek és az állampolgároknak örömöt, sikert és hasznot hozzanak – mondta Dr. Körmendy Adrienn, Magyarország krakkói főkonzulja.

Budapest Főváros most először jelent meg Katowicében, egy olyan rendezvényen, ahol a lengyel startup ökoszisztéma minden jelentős szereplője képviseltette magát.

Öröm számomra, hogy a 10. jubileumi katowicei gazdasági kongresszuson és az ahhoz kapcsolódó startup rendezvényen részt vehetek, hiszen a KKM is támogatta a BVK azon startup versenyét, melynek nyertesei, a V4 országok képviselői, itt közös standon bemutatkoznak – hangsúlyozta Dr. Pana Petra, a KKM államtitkár-helyettese.

A V4 EYES verseny nyertesei idén a magyar MagikMe, a cseh Accent Artissan, a szlovák Effy és a lengyel Global Quantum.

A MagikMe integráló játszótéri játékokat tervez és forgalmaz. „Közös kulturális háttérrel rendelkezünk, a társadalmi inkluzió ügyének előremozdítása hasonlóan fontos ezekben az országokban. A kihívások, amikkel szembesülünk könnyebben érthetőek egymás számára, jobban meg lehet szólítani a döntéshozókat. A Duna régióban való terjeszkedés a tudatos szerves növekedési stratégiánk része. Ausztriában, Kárpátalján már kihelyeztünk integrált játszótéri eszközt, Szlovákiában előrehaladott tárgyalásokat folytatunk. Így logikus lépés, hogy Lengyelországban is megjelenjünk, és a katowicei nagyszabású régiós gazdasági fórum erre jó alkalom – mondta Harsányi Eszter, a MagikMe CEO-ja.

A cseh nyertes az Accent Artisan, applikációja a nyelvtanulás során az anyanyelvi szintű kiejtés elsajátítását segíti, az artikulációra és a hangképzésre helyezve a hangsúlyt. „Örülök, hogy részt vehettem ezen a nagyszabású rendezvényen, ahol érzékelhetően komolyan veszik a startupokat. A lengyel piac nagy potenciállal bír számunkra, mivel ebben az országban is sokan tanulnak angolul és remélem, hogy az érdeklődők közül többekkel folytatódik a kapcsolat - mondta Adam Carson, az Accent Artisan CEO-ja.

A szlovák nyertes, az Effy applikációja segít a tinédzserek pénzügyi tudatosságának növelésében, átláthatóvá teszik a gyerekek számára a feladataik, a kívánságaik és a pénzügyi helyzetük egymáshoz való viszonyulását. „A kiállítás nagyon inspiráló volt a számomra, mivel az olyan új fejlesztéseket, mint a virtuális valóság és a 3D nyomtatás élőben, működés közben lehet látni és kipróbálni. Emellett lehetőségem nyílt más országbeli startupokkal megosztani a tapasztalatokat - mondta Peter Imrich, az Effy alapítója.

A lengyel nyertes, a Global Quantum környezetbarát innovációja ötvözi az elektromos és a hidrogén boilert, használatával kiválthatóak az olaj és széntüzelésű eszközök.

A program a Visegrádi Alap, Budapest Főváros, a Külgazdasági és Külügyminisztérium, valamint a Visegrádi Csoport magyar elnökségének támogatásával valósult meg.

 

Aktuális hírek

A III. ütem

A III. ütem

2022.08.23. 612

Kivitelezés

Kivitelezés

2022.07.26. 556

Kérdések, válaszok

Kérdések, válaszok

2022.02.08. 1020

2022 kezdete

2022 kezdete

2022.01.06. 930

2021 nyara

2021 nyara

2021.06.15. 944

Így indult 2021

Így indult 2021

2021.01.04. 796

A COVID közbeszól

A COVID közbeszól

2020.12.18. 804

2020. Ősz

2020. Ősz

2020.09.10. 753

Kiegyensúlyozott élet

Kiegyensúlyozott élet

2020.06.07. 695

Tervek

Tervek

2020.01.03. 726

2019. Ősz

2019. Ősz

2019.09.10. 713

Családi nap

Családi nap

2019.06.05. 701