Partnerség a Norvég Alap támogatásával

Írta:  2017.04.27.

                     miniszterelnokseg      norway grants             TUD

logoLezárult a Budapest Főváros XVIII. kerület Pestszentlőrinc–Pestszentimre Önkormányzata vezető partnerségével, az EGT és Norvég Finanszírozási Mechanizmusok, azaz a „Norvég Alap” támogatásával megvalósuló, „A budapesti nemzetközi repülőtérre épülve a helyi gazdaságfejlesztés ösztönzése új munkaerő-piaci szolgáltatásokkal Budapest XVIII. kerületében és Vecsésen” elnevezésű projekt. 



A projekt a XVIII. kerület és Vecsés területén megvalósuló, elsősorban a Liszt Ferenc Nemzetközi repülőtérhez kötődő gazdaságfejlesztést és a helyi foglalkoztatás ösztönzését célozza meg új és innovatív szolgáltatások bevezetésével, amelynek fontos része a 2016 őszén átadott képzéskoordinációs iroda. Az iroda folyamatos, a piaci igényekhez igazodó, iskolarendszeren kívüli, az élethosszig tartó tanulás koncepciójához illeszkedő képzési kínálatot nyújt. 

Ughy Attila, Budapest Főváros Pestszentlőrinc-Pestszentimre polgármestere köszöntő beszédében felidézte korábbi gondolatait, mely szerint a „lifelong learning – azaz élethosszig tartó tanulás – talán a legjelentősebb szemléletmód, amely manapság meghatározza a korszerű gondolkodást; amely kiemelt hatással van az innovatív oktatási módszerek további fejlődésére; amely Norvégiából indult világhódító útjára, és amiért mi csak köszönettel tartozhatunk.” 

A Miniszterelnökség részéről Fodor Fanni Rita, a Nemzetközi Együttműködési Programok Végrehajtási Főosztály projektmenedzsere üdvözölte a partnereket és a sikeres projektzárást. Ehhez kapcsolódott Hunyadi István, Budapest Főváros XVIII. kerület Önkormányzata városigazgatójának előadása, melyben ismertette a projekt megvalósításának mérföldköveit, majd - mint a projekt vezetője - röviden vázolta a jövő feladatait. Ezt követte a projektben részt vevő partnerek hosszú távú együttműködési megállapodásának ünnepélyes aláírása.

A zárókonferencia valamennyi előadója és partnere megerősítette a projekt azon célját, hogy a helyi lakosok helyben találjanak képzettségüknek és képességeiknek megfelelő munkát, vagy meg tudják őrizni jelenlegi munkahelyüket. Ily módon a projekt a helyi munkanélküliség, valamint a szakképzett munkaerőhiány csökkentését segíti elő a lakosok kompetenciafejlesztésén keresztül. Mindehhez összesen 916.537 euró összegű támogatás állt a projekt partnerek rendelkezésére, így a projekt teljes költségvetése 5% önerő mellett 964.776 euró volt. 

pdfHáttéranyag