LIFE in Runoff pályázat

2022.02.09.

 

 

LIFE in Runoff

Állami és magán zöld és kék infrastruktúrák összehangolása
a városi csapadék kezelésére

 

Téma: Klímaadaptáció a városi vízgazdálkodásban

Budapest Főváros XVIII. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzata az előző fejlesztési időszakban sikeresen megvalósított nemzetközi együttműködések szakmai kimeneteire alapozva új kooperációs projektben való részvétel lehetőségét pályázta meg a kerületi csapadékvíz-elvezetés problémájának, villámárvizek okozta károk kezelése érdekében.

Az Önkormányzat partneri részvételével, a LIFE Program 2020. évi Climate Change Adaptation kiírásában nyertes „LIFE in Runoff” („Mainstreaming climate change adaptation into urban planning by demonstrating public & private stormwater infrastructure”) című projekt 2021. júliusában vette kezdetét. A pályázat a LIFE Program Irányító Hatósága (European Climate, Infrastructure and Environment Executive Agency, CINEA) által kerül finanszírozásra.

A csapadékvíz kezelésének kérdése egyre nagyobb problémát jelent a XVIII. kerületben is. A városiasodás alapvetően változtatta meg egy adott terület vízgazdálkodási jellemzőit. Az urbanizáció folyamatának egyik következményeként – még a peremkerületek esetében is - a városi területeket egyre inkább beborítják az át nem eresztő felületek, burkolatok, mint például tetők, utcák, járdák és parkolók. Mindezek hozzájárulnak ahhoz, hogy heves esőzések alkalmával a lezúduló nagyobb tömegű csapadékvíz ezeken a felületeken képtelen beszivárogni a talajba, megnövelve ezáltal a villámárvizek, elöntések kialakulásának kockázatát. 

Emellett a kerület bizonyos részein vízzáró talajszerkezettel, magas talajvíz szinttel, valamint csekély párologtatási kapacitással találkozhatunk, aminek következtében a csapadék nem tud kellő mértékben elszikkadni, elszivárogni, így belvizes területek kialakulásának veszélye áll szintén fenn.

A klímaadaptáció során tehát törekedni kell a természetes hidrológiai ciklus (lefolyáscsökkentés, tárazás, párologtatás) irányába történő elmozdulásra, különben súlyos infrastrukturális és életminőséget rontó problémákkal kell majd szembenéznünk. Megfelelő vízelvezetéssel ezeket a víztömegeket tároló rendszerekbe lehet vezetni és a későbbiekben, mint fontos nyersanyag, fel lehet használni öntözésre a száraz időszakokban.

A benyújtott pályázat egy komplex projekt, melynek célja egyaránt érinti a lakossági és közterületi vízgyűjtés és hasznosítás, kárenyhítés, zöld környezet fejlesztésének kérdését.

  • A legfontosabb lépés a szemléletformálás, amely segítségével a lakosságban és a szakemberekben kialakulna egy újfajta szemlélet, ami a vízmegtartást és újrahasznosítást helyezné fókuszba.
  • Olyan klímaadaptív, zöldinfrastruktúrális megoldások kísérleti megvalósítása lenne a cél, melyek hatékonysága, hasznossága nyomon követhető, mérhető lenne (monitoring rendszer).
  • A tudatosság jegyében egy olyan környezet kialakítása és fenntartása a terv, amely kiküszöbölné és megoldaná a problémákat (villámárvíz, elöntések, öntözés hiánya).

Vizsgálandó problémák: Budapest legfőbb, adaptációt igénylő vízgazdálkodási kihívásai a klímaváltozás tükrében:

  • Burkolt és burkolatlan hegyvidéki és sík területek villámárvíz-kárai; dombos területeken mély-szerkezetek elöntése.
  • Sűrűn beépített területek mikroklimatikus problémái az át nem eresztő burkolatok és a csekély párologtatási kapacitás miatt.
  • A releváns kerületek esetében a Duna szélsőséges vízjárása (ebben a témakörben csak a kisvizekkel és a várható középvizekkel foglalkozna a projekt, mert a mértékadó árvízi szintek meghatározása (MÁSZ) parlamenti hatáskör).

A XVIII. kerületben választott demonstrációs helyszínekről és az ott tesztelendő “zöld” megoldásokról a későbbiek folyamán fogunk tájékoztatást nyújtani.

Projekt adatok:

Projekt teljes költségvetése: 3.053.810 Euro

Teljes EU finanszírozás (55%): 1.679.596 Euro

Projekt időtartama: 2021. július 1. – 2025. június 30. (48 hónap)

Partnerség:

  • Budapest Főváros XII. kerület Hegyvidéki Önkormányzat - vezető partner
  • Budapest Főváros Önkormányzata
  • Budapest Főváros VII. kerület Erzsébetvárosi Önkormányzat
  • Trinity Enviro Tanácsadó Kft.
  • Klímabarát Települések Szövetsége (KTSZ)
  • Budapest Főváros XVIII. kerület Önkormányzata

Kövessen minket:

Hivatalos honlap: http://varosieso.hu/

RUNOFF a Facebookon: https://www.facebook.com/varosieso

Ha további kérdése van, forduljon hozzánk bizalommal a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen.