Pestszentimreiek az idő szárnyán

Írta:  2015.09.21.
Időutazás a 85 éves Pestszentimrén címmel helytörténeti sétán vehettek részt az érdeklődők a Kulturális Örökség Napjai keretében szeptember 19-én.
A programban a Pestszentimrei (nagy) vasútállomás, a Pestszentimrei Közösségi Ház, a Hősök tere, a patikaház, a Pintér Kálmán Szakrendelő, a Borostyán Szociális Szolgálat, a Római katolikus templom, a baptista imaház, és a református templom megtekintése szerepelt, Pándy Tamás helytörténész, a dr. Széky Endre Történeti Társaság elnökének vezetésével.
Az érdeklődők a Pestszentimrei (nagy) vasútállomásnál gyülekeztek, amikor befutott egy modern szerelvény. Nem is lehetett volna alkalmasabb pillanat az időutazás megkezdésére. Az idő kerekét egészen 1889. július 8-ig pörgette visszafelé a helytörténész. Ekkor avatták fel a Budapest-Lajosmizse vasútvonalat. A lakosság számára ez a szárnyvonal hozta közelebb az „ipari forradalmat”, elérhetővé téve Dél-Pest akkor épülő gyárait, üzemeit.

De más fontos esemény is volt abban az időben: a mai baptista imaház helyén (Rákóczi-Nemes utca sarkán) állt egy imaház, amelyet a gyülekezet később többször átépített: 1941-ben, majd 1945-ben, végül az 1960-as években.
1926-ban a Rózner-kert telkét a katolikus egyház megvásárolta templomépítés céljára. A templomot adományokból és kölcsönökből kezdték el építeni. Három évvel később helyezték a Soroksárpéteri Római Katolikus Filiához dr. Schaub Mihályt, akinek a nevéhez fűződik a katolikus egyházi élet kiteljesedése a településen. Az ő javaslata alapján kapta a község a Pestszentimre nevet. 1939 húsvéthétfőjén a váci megyéspüspök felszentelte a katolikus templomot, amelyet nem sokkal később, a második háborúban felrobbantottak, később újjáépítettek.
Soroksárpéteri Református Egyház 1926. december 5-én vált önálló egyházközséggé. Az önálló presbitérium első lelkészének dr. Széky Endrét választotta. 1927. október 16-án dr. Ravasz László avatta fel a híres, erdélyi stílusú fióktornyos református templomot, amely szintén megsemmisült a második világháborúban, a helyére ideiglenesen fatemplom került, ami 1966-ig szolgálta a híveket. Az új templomot 1966. május 29-én avatták fel.
Molnár Antal gyógyszerész 1938–39-ben építtette fel a Bauhaus stílusjegyeit hordozó emeletes házát, és az épület alsó szintjén nyitotta meg az akkoriban igen elegánsnak számító Diana gyógyszertárat. Pestszentimre történetében szinte egyedülállóként ez az épület az eredeti formájában maradt fenn, az évek során csak a belső terekben történtek változtatások. Bár az épületet időközben államosították, az emeletes Imre-házban mind a mai napig patika üzemel.
S egy nagy ugrással az időben, máris 2004 júniusában vagyunk, amikor az önkormányzat letette az alapkövét a pestszentimrei idősek gondozási központja, mai nevén Borostyán Szociális Szolgálat épületének, és december 22-én, ünnepélyes keretek között átadták a gondozási központot.
2009-ben pedig megnyílt a szakrendelő Pestszentimrén, amelyet Pintér Kálmánról, az 1930-ban önállóvá vált Soroksárpéteri első községi orvosáról neveztek el. Legendás hírű orvos volt, nemcsak a patikaszer árát dugta oda a szűkösen élő betegeinek, hanem eleve nem fogadott el tőlük honoráriumot.