Hittel telve, jóakarattól vezérelve érkezett atya és lelkész

Írta:  2015.09.16.
Új lelkészek és atyák szolgálnak augusztus óta kerületünkben.
Új lelkészek és atyák szolgálnak augusztus óta kerületünkben. Új lelkésze van a pestszentimrei református gyülekezetnek, Hajdú Bálint Kadosa személyében, s új plébánosa a pestszentlőrinci Mária Szeplőtelen Szíve római katolikus plébániának, Szabó József László személyében. Őket kerestük meg.

Elsőként Szabó József Lászlót, a katolikus templom 62 éves plébánosát kérdeztük.
- Kérem, beszéljen röviden eddigi papi életútjáról!
- Az első harmada igencsak mozgalmas volt. Ifjúsági lelkipásztorként kezdtem, majd a jezsuita rendbe léptem, és a képzés után öt évig az akkor induló miskolci Jezsuita Gimnáziumban voltam igazgatóhelyettes, de mivel plébániai életre vágytam, egyházmegyei szolgálatra jelentkeztem. A második harmad Dunakeszin telt el. Itt a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen kánonjogászi képesítést szereztem, s több mint másfél tucatnyi könyvem jelent meg. E mellett egy romjaiban lévő plébániát és egy agglomerációs plébániai életet is felépítettünk. Most kezdődött el papi életem harmadik harmada, amelyet még inkább az Istenre figyelve szeretnék megélni.

Hitünk tanának átadása


- Igaz, kevés időt töltött még el a kerületben, de azért megkérdem: milyenek az első benyomásai?

- Kulturált, vallásilag érett közösségbe érkeztem. Jólesett a szeretet és a bizalom, amellyel fogadtak. Azonban megdöbbentett az iskolai hittanosok alacsony létszáma. Talán nem jut el kellőképpen a lehetőség felkínálása és a hittan mibenlétének feltárása a szülők felé. Ferenc pápa is megfogalmazta: nem nyitnak a katolikusok kellően a lelkileg rászorulók felé. Gondolok a gyermekeiket egyedül nevelőkre, az életben átmenetileg hajótörést szenvedettekre. Talán nem jut el kellőképpen a szülők felé az az üzenet, hogy milyen csodás világ nyílik meg a gyermeke számára a hittannal. Olyan lelki fogódzók birtokába jut, amelyek szükségesek a sokféle lelki veszélynek kitett ember számára.
- Milyenekre gondol?
- A migráns kérdés és annak megoldása mélyen foglalkoztatja az Egyházunkat, főleg Ferenc pápa drámai felhívásai után. Be kell látni: új kihívások előtt állunk. A hittan mindezen összefüggésből eredően is, nem ismeretanyag átadása, hanem az élet alapjainak a feltárása, és a megtartó közösségek újraaktiválása. Hitünk tanának az átadása szép feladat.

A figyelés szabálya

- Mintha már hosszú ideje itt lenne, úgy beszél...
- Pedig a plébánosok számára fontos szabály: fél évig csak figyelj, ismerkedj a helyi szokásokkal és adottságokkal, s csak ezt követően változtass! De csak ha indokolt, lépésről-lépésre. De van egy generálisabb szabály is: analizálj tárgyilagosan, okoskodj ésszel, válaszd a jobbat és cselekedj mindig szeretettel.
- Ez akár a hitvallása, a „jelszava” lehet ezen a plébánián.
- Igen, de azért a figyelés szabályát nem adom fel.

A szomszédból jöttek

A 33 éves Hajdú Bálint Kadosa augusztus 20-tól szolgál a kerületben, mint református lelkipásztor. A júliusban nyugállományba vonult Orbán Kálmán helyét vette át a Nemes utcában. Egyelőre a kerület és a gyülekezet megismerésével tölti a napjait az új lelkész, bár elmondta azt is, hogy nem messziről jöttek.
-A feleségemmel, Erzsébettel és a gyermekeinkkel, Kristóffal és Ábrissal augusztus végén érkeztünk. Bár közvetlenül mindketten a szomszédos tizenhetedik kerületből származunk - a hasonlóan kertvárosi hangulatú Rákoscsabáról -, az utóbbi éveinket, lelkészi szolgálatom okán a belvárosban töltöttük. A „szűk” belvárosi kerület után felüdülés volt ide költözni, ebbe a szép városrészbe.

Kedves gyülekezet

Elmondta a lelkész, hogy a gyermekei máris felfedezték a számukra legfontosabbat, a központban található játszóteret, de napról napra egyre jobban megismerik Pestszentimrét.
A lelkészre és a feleségére azonban természetesen más feladatok várnak.
-Nem az újonnan érkezett udvariasságával mondom, de az első benyomásaim alapján kedves gyülekezet ez, nyílt, együttműködő emberek fogadtak bennünket. Sok-sok barátságos, tettre kész testvér. A tapasztaltak alapján merem hinni, hogy a nagy feladatok sok örömet is rejtenek magukban, és közösen be tudjuk tölteni azt a küldetést, amit Isten e helyen bízott ránk.

Ide is jusson néhány

Arra a felvetésre, hogy miket tart a legfontosabb feladatoknak, egy lelkipásztor könyvében olvasható gondolattal válaszol.
-Minden reggel így imádkozom: Uram, tudom, hogy ma is nagy dolgokat fogsz véghez vinni a világban, kérlek, engedd, hogy ezek közül valaminek én is a részese lehessek. Hétköznapi szavakkal megfogalmazva, azon fáradozom, hogy elvégezhessük azt a munkát, ami lelkészként az én részem, s hogy a sok tett közül, amit Isten napról-napra véghezvisz a világban, ide Pestszentimrére is jusson néhány.