Kilencedszer készülhetnek az Élő rózsafüzér zarándoklatra

Írta:  2015.04.10.
Kilencedik alkalommal rendezik meg a Budapestet körülölelő Élő rózsafüzér zarándoklatot. Két szakasza is érinti kerületünket.
2015. május 9-én kilencedik alkalommal rendezik meg a Budapestet körülölelő Élő rózsafüzér zarándoklatot. Egyszerre öt helyszínről, kilenc útvonalon indul el a zarándoklat, melynek két szakasza – a Soroksárról és a Rákoskeresztúrról induló– is érinti kerületünket,s a Havanna-lakótelepen lévő Szent László- plébániatemplomnál közös ünnepélyes szentmisével érnek véget. A bizonyára sok hívőt érintő napról Szarvas Attilával, az egyházi ügyekért is felelős alpolgármesterrel, a Szent Lőrinc Katolikus Általános Iskola igazgatóhelyettesével beszélgettünk.

– Mi a története a minden évben megrendezésre kerülő Élő rózsafüzér zarándoklat kialakulásának?
– Andreas Schätzle bécsi katolikus atya a szellemi atyja ennek a zarándoklatnak. Az ő gondolatának köszönhetjük, hogy sok ezren válnak, hogy úgy mondjam rózsafüzérré Európa-szerte, s ölelik körbe imával városukat Isten áldását kérve.

Kilenc év, kilenc szakasz

– Az atya álma 2003-ban lett valósággá, ám Magyarországon még csak a kilencedik zarándoklatra készülünk.
– Budapesten 2007 óta él ez a kezdeményezés. Aki valamennyin részt vett, az képletesen éppen most, május 9-én éri körbe Budapestet, hiszen kilenc szakasza van a zarándoklatnak. Kilenc esztendő, kilenc szakasz, így elmondható, hogy „bezárul” a hívek alkotta rózsafüzérkör.
– Több alkalommal volt már szerencsém találkozni és beszélgetni a zarándokok kisebb-nagyobb csoportjával az egyik pihenőállomáson, a Szent Imre-plébániatemplom kertjében. Nem túlzok, ha azt mondom: hihetetlen boldogsággal beszéltek az emberek, a családok a zarándoklatról, a mögöttük álló kilométerekről.

Emelkedettség

– Az iskolánk szervezésében már én is részt vettem a zarándoklaton. Soknak tűnik a távolság, de valahogy másként fárad el az ember, ha ilyen közösségben tölt el 12 órát.
– Láttam, tapasztaltam, hogy a hosszú gyaloglást követő szentmise emelkedettsége is más, mint egy „egyszerű” szertartásé.

–Valóban a zarándoklat végén az egész kerület több plébániájáról összegyűlt hívek közösen, örömmel élik meg összetartozásukat, közösségben fordulnak imával a Teremtőhöz, akitől bizony a nagyvárosi életformában könnyebben eltávolodunk. Az ünnepélyes szentmise után mindenkinek jólesik a baráti beszélgetések közben elfogyasztott uzsonna.
– Az idén ki tiszteli meg a Szent László-plébániatemplomot, ki celebrálja a szentmisét?
– Snell György püspök úr fogadja a híveket, ő tart szentmisét.

Találkozás Istennel

– Mi lehet a célja a rózsafüzér-zarándoklatnak azon túl, hogy a gyaloglást vállalók egészségesen, a szabad levegőn töltik el a napjukat?
– Az Élő Rózsafüzér zarándoklat kimondott célja, hogy a hívők hazájukért, városukért, egyházközösségükért, szűkebb lakóhelyükért közösségben imádkozzanak. Akik eljönnek imádságos kirándulásra, baráti, jó hangulatra számíthatnak. Lelki,- közösségi élménnyel gazdagodva térnek majd haza. Ezért is kérem, hogy jöjjenek közénk minél többen, legyenek velünk május 9-én, mert lehet, hogy fáradtan érnek majd haza este, de egy olyan nap után, melynek során jó volt elfáradni.