Tengerentúli testvérgyülekezet

Írta:  2015.02.23.
Ha nem is szenzáció, de „valami” mindig történik a pestszentlőrinci unitáriusok háza táján. Ezúttal arról is beszámolt lapunknak a gyülekezet lelkipásztora, hogy növekedett a hívek száma.
– Az elmúlt évben nagy örömünkre láthatóan növekedett, gyarapodott a lőrinci unitárius gyülekezet – mondta a közösség lelkipásztora, dr. Szent-Iványi Ilona.
Az egyszerű vasárnapokon is érezhetően, de a nagy ünnepek és a gyülekezeti napok alkalmából kimagaslóan emelkedett a hívek részvétele a szertartásokon.
Az adventi időszakban érdekes és hasznos gyülekezeti napot tartottak az unitáriusok Biztonságban Digitáliában címmel. Az összejövetel arra a kérdésre kereste a választ, hogy miként előzhetjük meg, hogy a gyermekeink a digitális világ foglyaivá váljanak. A rendezvény iránt sokan érdeklődtek a kerületből.

Havanna, Savannah

Karácsony ünnepén százötvenen vettek úrvacsorát a templomban, és a gyermekek karácsonyi ünnepségén sok kisebb-nagyobb gyerek töltötte az időt a templom falai között, szavalt és énekelt. A lelkésznő örömmel adta át nekik az amerikai testvérgyülekezet ajándékát, egy szép könyvet a Jingle Bells (Csengőszó) ének történetéről.

A Jingle Bells egyike a világ legismertebb karácsonyi dalainak. James Lord Pierpont unitárius kántor és orgonista írta, s 1857-ben még One Horse Open Sleigh (Egylovas nyitott szánkó) címmel adták ki. A szerző az amerikai Savannah városbeli unitárius templomnak volt a kántora, ahol a testvére, John Pierpont volt a lelkész. Nos, ezzel a gyülekezettel alakított ki testvérgyülekezeti kapcsolatot a pestszentlőrinci egyházközség.
– Három amerikai testvér már el is látogatott a havanna-lakótelepi templomba. A gyülekezeti nőszövetség karácsonyra egy hímzett falvédőt küldött, amelyen negyven lőrinci unitárius hívünk tenyérhímzése szerepel.
S valami más, ami ugyancsak örömteli a lőrinci unitáriusok életében.
– Az elmúlt időszakban kimagaslóan magas volt a keresztélesek száma. Külön boldogságot jelentett, hogy nemcsak gyermekeket hoztak el a szülők, hanem huszon-, harmincéves fiatalok is jöttek, akiknek az eddigi életéből hiányzott a vallásos kötődés. Nálunk, ha akarják, lelki otthonra lelhetnek – mondta a lelkésznő.

Az iszlámról

A gyülekezet nyitott az ökumenikus kapcsolatokra, a vallásközi párbeszédre is. A lelkésznő doktori dolgozatának a témája is a keresztény–iszlám vallásközi dialógus volt. Tekintettel az elmúlt hónapok és az elmúlt hét tragikus eseményeire, a presbitérium kérésére február 21-én gyülekezeti estet tartottak, amelynek az iszlám múltja és jelene volt a témája. Az est meghívott előadója Németh Pál pestszentlőrinci református lelkész volt, aki iszlámszakértő, és a Külkereskedelmi Főiskolán is oktat.