Muzsikával a muzsikusokért

Írta:  2015.02.16.
A Dohnányit támogatta Kucsák László és barátai újabb jótékonysági koncertje, amelyet ezúttal a PIK-ben tartottak.
Jótékonysági koncertet adott Kucsák László országgyűlési képviselő a zenész barátaival február 13-án a Pestszentimrei Közösségi Házban. Az est bevételét a „Dohnányi Ernő Zeneiskola Alapítványa a tehetséges muzsikusokért” támogatására ajánlották fel a részvevők.

Péntek, 13-a a babona szerint szerencsétlen nap, de Kucsák László országgyűlési képviselő és a Dohnányi Ernő Alapfokú Művészeti Iskola kiváló művészei - Draskóczy Zoltán, Ecseri Soma, Lajos Péter, Molcsiner Ádám, Nagy Csaba - igencsak rácáfoltak erre, mert nagyon jól sikerült az aznapi koncertjük.
A nemzetközi könnyűzenei palettáról többek között olyan örökzöld slágerek csendültek fel, mint a Beatlestől az All my lovin’ vagy a Let it be. A magyar előadók közül a KFT (Balatoni nyár), az Omega (Gyöngyhajú lány), és a Skorpió együttes Így szólt hozzám a dédapám című dal reflénjét a közönség együtt énekelhette a zenészekkel, A csönd éve című Balázs Fecó szerezte dal Ecseri Soma előadásában csendült fel. A koncert végén ráadásként a Honfoglalásból a Kell még egy szó, mielőtt mennél…hangzott el.

– Mindig valamilyen nemes cél érdekében koncerteztünk – mondta az országgyűlési képviselő. – Már két alkalommal rendeztünk jótékonysági koncertet. Először a belépőjegyekből összegyűlt összeget a Pestszentlőrinc-Pestszentimre Közoktatásért Közalapítványnak, másodszor a Szent László Kórház Gyermekintenzív Osztályának ajánlottuk fel. Most pedig a „Dohnányi Ernő Zeneiskola Alapítvány a tehetséges muzsikusokért” javára zenéltünk.
Sokan jöttek el erre a koncertre is, egyrészt a dalok miatt, másrészt azért mert a belépőjegy jó ügyet szolgál. A támogatási összeg segítség a rászoruló diákoknak, és arra is ráirányítja a figyelmet, amiért a koncert létrejött és nem utolsósorban kellemes délutáni időtöltés is.
– A Dohnányi Ernő Alapfokú Művészeti Iskola a XVIII. kerület legnagyobb intézménye – folytatta Draskóczy Zoltán gitárművész, az iskola tanára, a „Dohnányi Ernő Zeneiskola Alapítványa tehetséges muzsikusokért” alapítvány kuratóriumának elnöke. – A kerület összes általános és középiskolából járnak hozzánk a fiatalok zenét tanulni. A tavalyi tanévben közel 200 gyerek, vagyis a növendékeink negyede igényelt anyagi támogatást az alapítványtól.

– A jótékonysági hangversenyen 116 ezer forint gyűlt össze – vette át a szót Bán Réka, a Dohnányi Ernő Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója. – A rászoruló gyerekeknek próbáljuk segíteni a térítési-és tandíj befizetés támogatásával, valamint a nyári táborozás költségeihez való hozzájárulással. A terveinkben szerepel az is, hogy a hangszerparkot egy kicsit bővítsük és javítsuk. Az amortizáció meglátszik és hallatszik a hangszereken, ezért folyamatos karbantartást, illetve nagygenerálozást igényelnek. A legtöbb növendékünknek tudunk hangszert adni a kezébe. Vannak olyan hangszerek, amelyeket a gyerekek általában megvesznek, ilyen a gitár, és a furulya, de a hegedűt nem mindenki tudja megvásárolni több százezer forintért.

Országos és nemzetközi siker

– A zenetanulás a gyerekeknek nemcsak a szellemét, hanem az érzelmi világát is fejleszti – mondta Bán Réka, a Dohnányi Ernő Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója. Ebben a tanévben már országos és nemzetközi versenyeken is sikeresen szerepeltek a diákjaink.
 

– Csodálom, hogy a fellépők a munkájuk mellett időt tudtak szakítani arra is, hogy jótékonysági céllal összeálljanak zenélni – mondta Magyarné Teliska Gyöngyi művésztanár, a Szenczi Molnár Albert iskola igazgatója.
– Azért jöttünk el, mert támogatni szeretnénk a kultúrát, ezúttal a Dohnányi Ernő Zeneiskola alapítványát, azzal, hogy megvásároltuk a belépőjegyeket – tette hozzá Magyar József, a Szenczi iskola művészpedagógusa. – A diákok zenei kultúrát kapnak, nem biztos, hogy művészekké válnak majd, azonban a zenetanulás az egész életükre kihat.