Krúdys gábli a Tündérkertben

Írta:  2014.09.02.
Kilencedik alkalommal rendezett gáblit, azaz irodalmi villásreggelit az Üde Színfolt Kulturális Egyesület augusztus 31-én az Új Tündérkert Étteremben.

Ebben a rohanó világban kicsit ráérősen, Krúdy Gyula világát idézve, gasztronómiai élvezetekkel egybekötött zenés irodalmi délelőttön vehettek részt a meghívott vendégek. Minden alkalommal különleges irodalmi csemegével szolgál Somlai Zsuzsa, a program szervezője, az Üde Színfolt Kulturális Egyesület elnöke, azt remélve, hogy sikerül közel hozni egymáshoz mindazokat, akik büszkék a kulturális örökségünkre, akiknek fontos, hogy szűkebb pátriánkban tovább erősödjön az élő, nyitott, egymás gondolatait érdeklődéssel figyelő kerületi közösség.
A gábli témája ezúttal Karády Katalin élete volt. A művésznő dalait Gergely Éva énekes adta elő, akit férje, Doncsev András, a Nemzeti Kulturális Alap alelnöke kísért zongorán. Az eseményen Ughy Attila moderátorként működött közre.

A polgármester bemutatta Karády Katalin életútját. Cs. Aczél Ilonánál tanult színészmesterséget, Egyed Zoltán indította el a színészi pályáján. Ekkor vette fel a Kanczler helyett a Karády nevet, amellyel 1939 februárjában debütált a Pesti Színházban. Miután filmezni kezdett, hamarosan berobbant a film világába. Diadalútjának négy esztendeje alatt – 1939 és 1943 nyara között – 22 filmet forgatott. A német megszállást követően nemkívánatos személlyé vált, dalait betiltották, majd őt magát letartóztatták. Kínozták, vallatták, aztán egy napon szabadon engedték. A háború után egyre kevesebbet szerepelt. Vidéki, fűtetlen kultúrházakban léphetett csak fel. Mellőzöttsége miatt elhagyta hazáját, és Dél-Amerikában telepedett le. Tizenöt esztendő múlva New Yorkba költözhetett, ahol kalapszalont nyitott. Visszavonultan élt, és már csak holtan tért haza. A Szent István-bazilikában ravatalozták fel, s ezrek kísérték utolsó útjára a Farkasréti temetőbe.