A hit és a szürkeállomány jegyében

Írta:  2014.06.20.
Különféle egyházak és gyülekezetek vezetőinek csúcskonferenciáját (Global Leadership Summit – GLS) tartják október első hétvégéjén a Pestszentimrei Sportkastélyban.
Különféle egyházak és gyülekezetek vezetőinek csúcskonferenciáját (Global Leadership Summit – GLS) tartják október első hétvégéjén a Pestszentimrei Sportkastélyban. A tanácskozás fontosságára jellemző, hogy már június első hetében sajtótájékoztatót tartottak e témában. Az eseményről H. Kovács Juditot, a szervezőbizottság titkárát kérdeztük.


– Kérem, mondja el röviden, miért jött létre a GLS Nemzetközi Vezetői Csúcskonferencia.
– A szervezők állítják, hogy az egyház és a gyülekezet életképessége miatt fontos kérdés a vezetés minősége, céltudatossága. Egy gyülekezet hatékonysága attól függ, hogy követi-e az Istentől kapott elhívását, de természetesen azon is múlik, milyen a vezetők jelleme és vezetői készsége. Az egyházak, a gyülekezetek hatása akkor érezhető, ha Krisztus-központú vezetők járnak elöl, s jól vezetett helyi szervezeteket hoznak létre. A konferencia célja az, hogy felekezettől függetlenül olyan tapasztalatokat osszon meg a vezetőkkel, amelyek segítik a helyi gyülekezeteket.

Gondoskodás, kegyelem

– Mint e kérdés kiváló ismerője, mit gondol: az egyház és a gyülekezet mikor működik a legjobban?
– Akkor, ha Isten szeretete, gondoskodása, kegyelme kiárad a környezetükre, s akkor, ha a szeretet, az igazságosság, a könyörületesség, a szolgálat megtapasztalhatóvá válik, mint a reményeink szerint a konferenciánkon is.
– Nevezhetjük ezt a tanácskozás hitvallásának?
– Igen, ezek voltak a fő okok, amiért a nemzetközi vezetői csúcskonferencia létrejött, s ez a célja a kezdeményezés magyarországi bevezetésének is.

Politikus, orvos, énekes

– Kik felé nyitnak?
– A nemzetközi vezetői csúcskonferencia a gyülekezeti vezetők, továbbá az üzleti, a közszolgálati, az oktatási és a civil szférában dolgozó vezetők felé fordul, bennük keresi a partnerséget.
– Így minden bizonnyal rangos nevek és kiművelt fők tartanak majd előadásokat októberben Budapesten…
– A szürkeállomány tökéletes lesz. Hadd említsek meg csupán egy-két nevet. Vendégünk lesz Colin Powell, az Egyesült Államok volt külügyminisztere, aztán a U2 énekese, zeneszerzője, Bono, és hogy hazai kiválóságot is említsek, megtiszteli a konferenciát dr. Velkey György kórházigazgató, a Magyar Kórházszövetség elnöke is.

Összefogva

– Erre csak azt lehet mondani, hogy nem rossz névsor… Feltehetően a rendezésnek is meg fogják adni a rangját.
– Igyekszünk. A fővédnök az Aliansz, vagyis a Magyar Evangéliumi Szövetség és a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa lesz. A legnagyobb támogatók és a főszervezők pedig a Magyarországi Baptista Egyház, a Magyarországi Evangélikus Egyház és a Magyar Pünkösdi Egyház. Természetesen rajtuk kívül sokan mások is hozzájárulnak a budapesti konferencia sikeréhez.