Ezer torokból

Írta:  2014.06.05.
Véget ért a IV. Magyar Világtalálkozó kilencnapos eseménysorozata. A nemzetközi eseményen fellépett a kerületi Zenevár óvoda is.
A világtalálkozót évente rendezik meg a Föld különféle pontjain élő magyarság összetartozásának erősítésére. A rendezvény célja az, hogy a magyar identitás és értékvilág bemutatásával határokon átívelő kapcsolatokat teremtsünk és hosszú távú együttműködéseket alakítsunk ki egymással.

A IV. Magyar Világtalálkozót május 18. és 25. között rendezték meg Budapesten és csaknem 15 további helyszínen. Az esemény kiemelt helyszíne a budapesti SYMA Rendezvény- és Kongresszusi Központ volt, amely néhány napra Világfaluvá változott. A több mint 5000 négyzetméteres területen egymást követték a különböző országok pavilonjai, ahol az érdeklődők betekinthettek az adott országban élő magyarság kultúrájába és az onnan érkező cégek működésébe.
A Világfaluban május 24-én a mintegy kétórás gálaműsor keretében tíz népszerű magyar népdal csendült fel. A jól ismert dalokat egy négy hónapon át tartó szavazás során közel kétszáz, a világ minden tájáról beküldött dal közül választották ki. A dalok először egy-egy művész vagy kórus előadásában, majd ezer torokból szólaltak meg. Az éneklésben részt vettek a kerületi Zenevár óvodába járó gyerekek is, akik Dévai Nagy Kamillával, Bodza Klárával, Tolcsvay Bélával és sok más neves művésszel állhattak színpadra és énekelhették együtt a Tavaszi szél vizet áraszt kezdetű magyar népdalt.