Önkéntesek segítettek a kerületben

Írta:  2013.10.28.
Háromnapi önkéntes munkával segítettek a kerületnek azok a fiatalok, akik a 72 óra kompromisszum nélkül elnevezésű program keretében dolgoztak.
Háromnapi önkéntes munkával segítettek a kerületnek azok a fiatalok, akik a 72 óra kompromisszum nélkül elnevezésű program keretében vállalták, hogy bármilyen szociális, környezetvédelmi, illetve fejlesztési feladatban részt vesznek. Az idén október 10–13. között megszervezett eseményen három csapat dolgozott a XVIII. kerületben, kerítésfestést vagy kertészeti munkát végezve.

A három történelmi egyház szervezésében 2006 óta évről évre nagy sikerrel megrendezett akció Ausztriából indult. A kezdeményezés izgalmas pontja, hogy az önkéntes munkára jelentkező fiatalok nem tudják előre, mi lesz a feladatuk.
– Az önkormányzattól érkezett felhívásra igyekeztünk olyan feladatokat kitalálni, amelyek beleillenek a 72 óra kompromisszumok nélkül profiljába. Végül hét feladattal regisztráltunk, ám összesen háromhoz kaptunk csapatot a program szervezőitől – mondta Vargáné Gedei Anikó, a Városgazda XVIII. kerület Nonprofit Zrt. ügyfélszolgálati osztályvezetője.
A vállalkozó kedvű fiatalok közül többen a Havanna-lakótelepi dühöngők kerítését festették le. Mások az Eötvös iskola kerítését festették, vagy éppen az udvaron kertészkedtek. A Havanna utcai dühöngőnél folyó munkát Ughy Attila polgármester is megtekintette.
– Azt gondolom, hogy minden ilyen önkéntes munkában az a legfontosabb, hogy a közösségért tenni akaró és arra képes emberek más napokon is álljanak össze. Ha tényleg belülről fakad a tenni akarás, akkor annak van értéke – fogalmazott a polgármester. – A lényeg az, hogy olyan feladatokat kell kitűzni, amelyeket az önkéntesek el tudnak végezni, méghozzá látványos eredménnyel, hogy utána büszkén mondhassák és mutathassák, íme, ezt mi csináltuk.
Ughy Attila hozzátette, hogy ha sok hasonló kezdeményezés volna, akkor az úgynevezett céges csapatépítő tréningek is átalakulhatnának a bulizásból hasznos tevékenységgé.
Jakab Rita, a program koordinátora úgy fogalmazott, hogy a „Kompromisszumok nélkül” jelmondat mindenkinek mást jelent, de a legfontosabb az, hogy aki jelentkezik, bármilyen rá testált közösségi feladatot ellásson ebben a három napban.