A vándorcsillagász, akinek hivatása a hobbija

Írta:  2013.04.18.
Gyerekeket és felnőtteket is örömmel tanít Zombori Ottó csillagász, matematika-fizika szakos tanár, aki idén a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje, polgári tagozat kitüntetést vehette át.
Gyerekeket és felnőtteket is örömmel tanít Zombori Ottó csillagász, matematika-fizika szakos tanár, aki idén a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje, polgári tagozat kitüntetést vehette át Balog Zoltántól, az emberi erőforrások miniszterétől. A TIT Uránia Csillagvizsgáló nyugalmazott igazgatója több évtizedes pedagógusi és ismeretterjesztő munkájáért kapta meg az elismerést.

Zombori Ottó a Pestszentlőrinc-Pestszentimrei Felnőttek Gimnáziuma és Továbbképző Központja révén került kapcsolatba a kerületünkkel. Előbb érettségi elnökként kapott itt feladatot, majd 2005 óta már tanárként vesz részt az intézmény életében.

Másként kell oktatni

– Amikor érettségi elnöknek jelöltek a felnőttek gimnáziumába, akkor szembesültem azzal, hogy mennyire más műfaj az általános gimnáziumi oktatáshoz képest a felnőttek tanítása – mondta az 1945-ben Gyöngyösön született Zombori Ottó, aki 1968-ban a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetemen szerzett matematika-fizika szakos középiskolai tanári diplomát. – Ez az iskola attól működik, hogy nagyon sok ember van, akit a munkahelye megtartása vagy egy munkahely megszerzése rávesz arra, hogy felnőtt fejjel végezze el a gimnáziumot és szerezzen érettségi bizonyítványt.
A tanár úr úgy véli, hogy bár a felnőtteket más módszerrel kell tanítani, cserébe nem kell őket fegyelmezni. 

– Nagyon lelkesek, szorgalmasak. Pontosan tudják, hogy tanulni jöttek, és öröm őket tanítani. Most már hét-nyolc éve, hogy itt dolgozom, s idén is két osztályom fog érettségizni.
Zombori Ottó szerint nem kell megijedni sem a matematikától, sem a fizikától, bármennyire nehéznek és száraznak tűnik is sokszor a tananyag.
– A pedagógia lényegét érinti az a kérdés, hogy hogyan szerettessük meg ezeket a tantárgyakat. Ha olyan körítést adunk hozzá, amely érdekessé teszi azokat, s gondolkodásra készteti a tanulókat, akkor eredményesek lehetünk. El kell fogadni, hogy a matematikában nem lehet lyukakat hagyni, mert minden egymásra épül.

A vándorcsillagász

Zombori Ottó nagy szerelme a csillagászat, amelynek köszönhetően nemcsak Magyarországot járta be, hanem a határon túli magyarlakta területeket is.
– Az Eötvös Loránd Tudományegyetemen végeztem el a csillagász szakot, majd a budapesti Uránia Csillagvizsgálónak voltam az igazgatója, innen is mentem nyugdíjba. Nagyon örülök annak, hogy bár szeretek tanítani, a kitüntetéssel a több évtizedes ismeretterjesztő munkámat is elismerték. A szakmámnak köszönhetően jutottam el a Kárpát-medencében élő magyarsághoz határon innen és túl. A Felvidéktől Erdélyig számos helyen tartottam csillagászati előadásokat, de eljutottam Kárpátaljára is.
Zombori Ottó, akit vándorcsillagásznak, garabonciásnak is neveznek, fontosnak tartja, hogy a tanításban együtt legyen egyfajta vallásos és erkölcsi nevelés is.
– Az az ember, akiben nincs meg ez a fajta hozzáállás, elveszett. Az alapvető erkölcsi normákat kell betartani. Immanuel Kant, a német filozófia atyjának mondásának lényegét szabadon idézve: Két dolog tölt el csodálattal, és bizonyítja bennem Isten létét. A csillagos égbolt a fejem felett és az erkölcsi törvények bennem.