Megint jönnek, toboroznak

Írta:  2013.04.10.
Júniusban újra katonai hagyományőrzők és huszárok lepik el a Pestszentimrei Sportkastély mögötti területet, ahol második alkalommal rendezik meg a hagyományőrző Vasvári Pál Napokat.

A Vasvári Pál Polgári Egyesület 2011 novemberében alakult Pestszentimrén. Az egyesület alelnöke Péntek László, Körösfő alpolgármestere. A XVIII. kerület és a vele régóta jó kapcsolatokat ápoló kalotaszegi község 2012-ben lett testvértelepülés. Péntek László évek óta kutatja Vasvári Pál életét, és célja emléket állítani a 1848–49-es magyar forradalom és szabadságharc méltatlanul elfeledett alakjának. Az egyesület felkarolta e szándékot. Célul tűzte ki továbbá egy polgári gondolkodású, összetartó közösség létrehozását, amelyet a közös munka és a közös élmények egyaránt összekapcsolnak.

Csatazaj és ágyúdörgés

A Vasvári Pál Polgári Egyesület június 7–8-án második alkalommal verbuválja össze a hagyománytisztelő nézősereget a pestszentimrei Sportkastélyba és a mögötte lévő síkságra. A Vasvári Pál Napok keretében Pestszentimrén kezdődik az emlékidézés, majd Tiszavasváriban, utána Vasvári halálának évfordulóján Körösfőn folytatódik és végül Nyírvasváriban zárul. A programsorozat célja az, hogy a fiatalok az iskola falai közül kiszakadva tegyenek szert történelemi ismeretekre, hogy ápolják a hagyományainkat, megismerkedjenek a testvérvárosokkal és barátságot kössenek a határon túl élő magyarsággal. Ez az egyedülálló fesztivál lehetőséget ad a magyar kultúra, tánc, kézművesség felfedezésére, múltidéző díszletek között.

Különleges delegációk

Az idei fesztiválon kiemelt figyelmet kap a katonai hagyományőrzés. A Magyar Honvédség aktív részvételével - saját toborzósátor, 48-as kézműves műhely és egy gulyáságyú - színesíti a rendezvényt. Összecsapnak majd a fegyverek, és a közönség szeme előtt korhű harci jelenet játszódik le. A június 8-án reggel a Vasvári kopjafánál való megemlékezés után a honvédség díszszázadának zenekara teszi feledhetetlenné a fesztiválra való vonulást.

A rendezvényen részt vesznek a testvérvárosok táncos lábú küldöttei is. Körösfő mellett jönnek csoportok Tusnádfürdőről, az olaszországi San Nicola la Stradából, lengyelországi Dabrova Tarnowskából és a bajorországi Rodingból is. A kerületből a Polonéz Néptáncegyüttes és a Tébláb Művészeti Iskola tánccsoportjai lépnek fel. A sokféle kultúra jól megfér egymás mellett – mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a június 7-i, péntek esti nemzetközi néptánc gála és táncház a Sportkastélyban.
A nézelődőket idén is színvonalas műsorok, kézműves vásár, kézműves foglalkozások és reformkori jelmezpavilon, fa körhinta és póni lovaglás várja. A katonai táborokat megidézve gulyáságyúban rotyog majd az étel, amitől minden megfáradt vendég és vézna katona erőre kap.