Ismét lobogott a Márton napi-tűz

Írta:  2011.11.22.
Márton-napi felvonulást szervezett november 11-én a XVIII. kerületi Német Kisebbségi Önkormányzat. A gyerekek a Piros iskolában gyülekeztek, és lámpással a kezükben a régi piac felé tartottak…
A diákok sötétedéskor házilag készített lámpással a kezükben gyalogosan indultak a szülők, nagyszülők kíséretében a Pestszentlőrinci Német Nemzetiségi Általános Iskola (Piros iskola) udvarából a régi lőrinci piac területére. Messziről úgy látszott, mintha megannyi szentjánosbogár menetelne az utcán. Amikor a gyerekek megérkeztek az ünnepség helyszínére, meggyújtották a tüzet.
Fekete György, a XVIII. kerületi Német Kisebbségi Önkormányzat (NKÖ) elnöke üdvözölte az érdeklődőket, majd köszönetét fejezte ki a támogatóknak, segítőknek, az önkormányzat intézményeinek, és minden családnak azt kívánta, hogy őrizzék a láng, a tea és a szívük melegét.
– A német szokások, ünnepek megtartásának jelentőségén túl szükség van a feltétel nélküli szeretet, az együttlét ilyen megnyilvánulására is a mai rohanó, elidegenedett világban – hangsúlyozta az elnök.
Molnár Hajnalka, az NKÖ elnökhelyettese német dalokat énekelt a gyerekekkel, felelevenítette Márton történetét, majd az NKÖ nevében minden vendéget meghívott csokis „libasüteményre”, forró teára és lilahagymás libazsíros kenyérre. Pedagógusként kiemelte, hogy a gyerekek maguk készítették lámpásaikat, és hangsúlyozta a szülői közösségek összetartásának, a németség összetartozásának örömét.
Este hétkor a tűzoltóság látványos keretek között ünnepélyesen eloltotta a tüzet.

Szent Márton
Szent Márton, akinek neve napját november 11-én ünnepeljük, a kora középkor egyik legnépszerűbb szentje volt. Nekünk, magyaroknak, különösen kedves, hiszen Savariában, a mai Szombathelyen született. Állítólag pontosan ott, ahol jelenleg is áll a középkori eredetű Szent Márton-templom.