Ésszerűbben működik a civil kerekasztal

Írta:  2011.04.08.
Újjáalakuló gyűlését tartotta a civil kerekasztal, az eddigi hét műhelyből csak négy maradt meg, több műhelyt is összevontak, így az idős és egészségügyi műhelyt, valamint az inaktív tagok kiszűrése is megkezdődött. A kerületben jegyzett 182 szervezetből 42 vett részt a gyűlésen.
 
Az önkormányzat akárcsak a civil szervezetek szintén közösséget képvisel, felelős a kerületben élő 100 ezer emberért.
  Az önkormányzatnak kiemelten értékes a civil szervezetek munkája, mivel a benne résztvevő emberek kedvtelésből segítenek, tesznek hasznosat szűkebb környezetüknek, mind a közgazdasági, mind az eszmei haszna nagyon jelentős – mondta el lapunknak Csomó Tamás alpolgármester.

Csomó Tamás alpolgármester
Idén növekedtek a lehetőségeink, mivel tisztult a civil pálya, a sportalap is külön került, amit eddig szintén a civilszervezetek költségvetéséből finanszírozott az önkormányzat. Tervezzük a kerületben egy Civil Ház létrehozását, amely megkönnyíthetné az egyesületek életét és jóval hatékonyabb kommunikációt tenne lehetővé – osztotta meg velünk elképzeléseit az alpolgármester.
 
Bizakodóak vagyunk
 
Pethő Ágotát tavaly júniusban választották a Környezetvédelmi és Településfejlesztési Civil Műhely elnökévé.
A feladatkörünk bővült: a területfejlesztés kiegészült a környezetvédelemmel. Civil műhelyünknek jelenleg 13 – területfejlesztéssel és környezetvédelemmel foglalkozó – egyesület a tagja. A civil kerekasztal alakuló ülését követően azonban több szervezet jelezte csatlakozási szándékát – magyarázta Pethő Ágota. - Több fővárosi és kerületi fejlesztési tervben képviseltük a lakosság érdekeit, szorgalmazzuk az átfogó környezetvédelmi és közlekedési koncepció elkészítését. Legfontosabb célunk: kerületünk kertvárosi jellegének megőrzése, a természetes és egészséges környezet megóvása. Az önkormányzattal szerencsére jó a kapcsolatunk, hiszen kíváncsiak a véleményünkre, megszólítottak bennünket.
 
„Jó tenni a közösségért”
 
A napokban újjáalakult Oktatási, Kulturális, Szabadidős és Ifjúsági Műhely olyan civil egyesületeteket tömörít, melyek éves programjai között szerepel a fiatalokért, a magyar és egyetemes kultúráért, helyi és tágabb értelemben vett hagyományainkért, a kisebbségért való tenni akarás – tudjuk meg Kis Ágnestől, a műhely elnökétől.
–  Az elmúlt évek programjai azt bizonyítják, hogy nagyon sok lelkes civil él a kerületben, akik nemcsak otthonuknak, de szívügyüknek érzik lakóhelyük sorsát. Április 25-én a Kikelet Hagyományőrző Egyesület, a Tébláb és a Polgárok Háza által szervezett hagyományőrző locsoló délután és bál lesz az első közös programunk. Ezt követi május 8-án a Pestszentimrei Sportkastély elől induló a Magyar Vándorok Teljesítménytúrázó Egyesület által szervezett 12 kilométeres túra. Május 14-én a Bókay-kertben tartjuk „20 éves a Tébláb – Tébláb Nemzetközi Néptáncfesztivál és EU PIKNIK” egész napos rendezvényünket, melyen a Tébláb diákjai mellett több kerületi, magyarországi és határon túli néptánccsoport mutatkozik be. A táncos, zenés színpadi produkciók mellett játszóházak, kirakodóvásár és európai interaktív tájékoztatók várják az érdeklődőket, és a Műhelymunkához csatlakozni vágyó civil szervezeteket is – mesélt az idei tervekről Kis Ágnes