Juhász József három évtizednyi munkáját ismerték el

Írta:  2015.07.02.
Együtt neveli sportra az ép és a szellemileg sérült gyerekeket Juhász József, akit három évtizedes pedagógiai munkásságáért tüntettek ki.
Bensőséges ünnepséget rendeztek június 5-én a Vigadóban, ahol az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) által adományozott Bonis Bona – A nemzet tehetségeiért díjjal ismerték el azoknak a munkáját is, akik értelmileg akadályozott sportemberekkel foglalkoznak. A kitüntetettek között volt Juhász József, a Magyar Speciális Olimpia Szövetség (MSOSZ) dzsúdószakágának vezetője, a Pestszentlőrinc-Kassa SE elnöke, aki több mint harminc éve neveli az ép mellett az értelmileg akadályozott cselgáncsozókat is. A szakembert egy iskolai hajókiránduláson értük utol.
 

– Nincs sportbemutató a kerületben, ahol ne jelenne meg a cselgáncsozóival, népszerűsítve a sportágat, amiről mindent tud.
– Mindent nem, de sok mindent igen. Azért is, mert a hetvenes években „vertek” engem is eleget. A Kistextben kezdtem, majd a Bp. Honvédban folytattam. Olyanokkal, mint Tuncsik József, az első magyar olimpiai cselgáncsérem tulajdonosa vagy Ozsvár Bandi, aki szintén állt olimpiai dobogón. Megvolt az előéletem ahhoz, hogy az évek múlásával mint többszörös ob-dobogós belevágjak az edzősködésbe.

Szólt neki a Himnusz

– Belevágott, s ma már annyi érmes tanítványa van, hogy tán nem is tudná hirtelenjében, mennyi.
– Bizony, számolgatnom kellene, de nem is ez a lényeg. A legfontosabb az, amiről ennek a szép kitüntetésnek a neve árulkodik. A nemzet tehetségeiért… Az elismerést a minisztérium államtitkára, Czunyiné dr. Bertalan Judit adta át. Ez a Bonis Bona kitüntetés bekeretezi az elmúlt évtizedeket, s minden egyes edzésre, sikerre, de még sikertelenségre is úgy gondolok, hogy megérte, mert észrevették a munkánkat.

– Nincs jobb szó erre, mint hogy kellett is, mert ha a legjobb tanítványait, a speciális olimpia érmeseit nézzük, hosszú a lista.
– A gyerekek tudásának köszönhetően mondható el, hogy „szólt már nekem” a Himnusz… Három bajnokom van, Lipták Viktória, Kiss Sándor és Zeke Vivien, s mellettük egy ezüstérmes, Kovács Mihály. Az Európa-bajnoki dobogóra pedig hat tanítványom állhatott.

Irány LA!

– Ennyi sikerrel az épeknél már „Kossuth-díjat” kap egy edző…

– Meg a paralimpikonoknál is, szemben a speciális olimpia indulóival. Egy kicsit a háttérbe vagyunk szorítva. Nekünk nem jut annyi fény – pénz meg egyáltalán nem. De nem panaszkodom, mert nem azért csináljuk. Ezért is volt nagy öröm számomra, hogy néhány embernek eszébe jutottam, s ajánlottak a kitüntetésre.

Az ajánlók

Álljon itt köszönetképpen, hogy Juhász József kiknek az ajánlása alapján kapta a Bonis Bona kitüntetést:
Csík Árpádné, az Életjel Alapítvány kuratóriumának elnöke, dr. Jády György, az MSOSZ sportigazgatója, Lévai István Zoltán alpolgármester, Kovács Mihály, az egyik olimpikon cselgáncsozó édesapja.

– Nemsokára megint „odatehetik” magukat a srácai, a lányai, mert július 21-én irány Los Angeles, ahol a következő Speciális Olimpia Nyári Világjátékokat rendezik. Sokan lesznek?
– Bárkinek is mondom, nem akarja elhinni.  Kilencezer versenyző indul, kétszáznál több országból. Ezzel mindent elmondtam…

Sétahajó…

– Kik lépnek tatamira a klubedző, egyben szövetségi kapitány Juhász József versenyzői közül?

– Kovács Ádám, Kovács Mihály és Bereczky Atina indul legalább a pontszerzés reményében. De hogy a Kassa SE-ben vannak kiváló ép cselgáncsozók is, hadd említsem meg Mamira Lucát, aki a diák B-korcsoportosok között mutatja meg a tudását hétről hétre.
– Kitüntetés, Los Angeles, szép az élet…
– Különösen úgy, hogy éppen sétahajózunk, ringunk a Dunán, iskolai kiránduláson vagyunk.