A futás összeköt

Írta:  2015.02.27.
Március 15-én sok más rendezvény mellett sporttal, futással is ünnepel majd a kerület. Tizedik alkalommal rendezik meg az Imre–Lőrinc- futóversenyt, amely a nagy, jegyzett versenyek közé lépett az elmúlt évtized során.

A futóverseny rendezőinek – az önkormányzat, a Városgazda XVIII. kerület Nonprofit Zrt. és a Lőrinc 2000 SE – célja az elmúlt évekhez hasonlóan tisztelgés az 1848-as forradalom és szabadságharc hősei előtt, egyúttal egy sokak számára a sportolás örömét nyújtó nap szervezése. A résztvevők száma évről évre nő, a verseny pedig egyre színvonalasabbá válik. Kis túlzással elmondható, hogy az afrikai hosszútávfutók már az év elején bevésik a versenynaptárukba március 15-ét, mert ezt a napot számon kell tartani. Ez pedig az Imre–Lőrinc-futásnak a kerület határain messze túlmutató ismertségét és elismertségét jelzi.

Mindig valami újat

Erről, mármint a verseny hagyományairól is beszélt Eszes János, az önkormányzat sportreferense, aki ha nem is rutinból, de nagy magabiztossággal szervezi a versenyt a csapatával.
– Ha nem jön közbe semmi, ha mindent az előre eltervezettek szerint bonyolíthatunk le, akkor egészen biztosan zökkenőmentes lesz az idei versenyünk is. Nem is lehet más, mert akkor szégyenben maradnánk a sok száz induló előtt, ez pedig nem történhet meg – mondta Eszes János. – Minden évben igyekszünk valami újat hozni, új futamokat beiktatni, mert ez mindenki számára élményt jelenthet.

Nem kell célfotó

Nos, az újak alatt a babakocsis futam mellett a gyerekeket is érthette a sportreferens, mert e korosztály futamainak a számát bővítették. A gyermekkorosztályt még jobban szétbontották, így nem fordulhat elő az, hogy egy nyolcéves mondjuk egy „idős”, a 11. évét betöltött gyerekkel kénytelen versenyezni.
Csupán egyetlen megjegyzés ehhez: élettani szempontból tökéletes a döntés, hiszen ebben a korban három év rengeteget számít.

Ajándék a jubilálóknak

A rendezők nem feledkeznek meg a leghűségesebbekről sem. Azok a futók, akik az összes eddigi Imre–Lőrinc-versenyen rajthoz álltak, extra ajándékot is kapnak a mindenkinek járó pólón túl.
A jubileumra készülők az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen vagy a 06-20-232-3823-as telefonszámon jelezhetik ezt a tényt.

– Újdonság lesz az is, hogy az idén már valamennyi futam valamennyi indulójának az időeredményét csippel mérjük, így nem lesz szükség „célfotóra”…
A rendezők mindenkit szeretettel várnak határon belülről és határon túlról, de a kerületi indulókra, ezen belül is az iskolásokra, külön figyelmet fordítanak.
– Azoknak a kerületi iskolák, amelyek rajthoz szeretnék állítani a tanulóikat, nem kell nevezési díjat fizetniük. Hadd érezzék, hogy ők valóban itthon vannak a kerület utcáin kijelölt útvonalakon.

Két keréken is

Akárcsak tavaly, az idén is lesznek kerékpáros futamok, amelyek során az újonc 12 évesektől kezdve a felnőttekig mindenki rajthoz kerekezhet, s letekerheti a számára kijelölt távot. A biciklis futamok más, szigorúbb feltételeket követelnek meg a résztvevőktől. A részvétel technikai feltétele a műszakilag megfelelő országúti vagy MTB kerékpár, valamint kötelező a bukósisak viselése. A kerékpárok a rajt előtt műszaki átvételen esnek át, s csak ezután kapják meg az indulási jogosultságot.
– Érdemes lesz igénybe venni az előnevezést, mert azok, akik március 10-ig eljuttatják az indulási szándékukat az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címre, csak 1500 forintot fizetnek. A helyszínen nevezőknek 2000 forintot kell fizetniük – tájékoztatott Eszes János, hozzátéve: számára március 15. a nemzeti ünnepen túl ma már az Imre–Lőrinc-futás miatt is ünnepnap.
A futóverseny fővédnöke Lévai István Zoltán alpolgármester.