Az esős nyár sem volt akadály

Írta:  2014.08.18.
Több mint száz gyerek vett részt a Városgazda XVIII. kerület Nonprofit Zrt. nyári úszótáboraiban.
Több mint száz gyerek vett részt a Városgazda XVIII. kerület Nonprofit Zrt. nyári úszótáboraiban. A hét turnusban lebonyolított oktatás jóval több gyereket vonzott, mint ahányra a szervezők a februárban indult úszótanfolyamok létszáma alapján számítottak. A sikeres nyárból kiindulva az ősszel folytatódó tanfolyamokon a résztvevők számának növekedése remélhető.

Amint azt Bögös József, a Városgazda Zrt. Uszoda- és Sportszervezési Osztályának vezetője elmondta, minden turnusban teljesíteni tudták a tervezett oktatási programot, és a gyerekek szabadidős programjai is megvalósultak, még ha a rossz idő miatt változtatni kellett is azok sorrendjén.

Skanzenben is jártak

– A napi kétszeri úszásoktatás mellett minden héten ellátogattunk a gyerekekkel a ferihegyi repülőgép-skanzenbe, ahol a kiállított régi gépek felfedezése mindenkinek nagy élményt jelentett. A Bókay-kertben lévő kalandparkot is felkerestük – elevenítette fel a tábor mindennapjait Bögös József. – Igaz, hogy az időjárást nem tudtuk befolyásolni, így sokszor borult a programok sorrendje, de a kalandpark üzemeltetője rugalmas volt, így lehetőség szerint jobb időben mehettünk oda. Ha jó volt az idő, akkor még a közeli Péterhalmi-erdőbe is kirándultunk. Összességében örömmel mondhatom, hogy ha olykor átszervezéssel is, de valamennyi turnusban minden programot meg tudtunk tartani.

Ősszel folytatódik

A tábor alapvetően a Városgazda szervezésében februárban elindított úszásoktatás tapasztalataira épült, és várakozáson felüli eredménnyel zárult.

Az úszás más sportok felé is utat nyit

Az úszótanfolyam eredményessége, illetve a résztvevők egyéni fejlődése attól függ, hogy ki mennyire veszi komolyan az úszást, és milyen intenzitással vesz részt az oktatásban.
– Aki lelkiismeretesen járt úszni, azaz havi 10-12 alkalommal eljött, az két és fél, három hónap alatt hátúszásban már nagy vízbiztonságra tett szert, és le tudta úszni a 100 métert – mondta Bögös József. – A következő lépcső a gyorsúszás, majd a legnehezebb, a mellúszás következik. A három úszásnem elsajátítása végén egy 200 méteres vizsga következik, amely után a gyerekek úgynevezett vízi jártassági igazolást kapnak arról, hogy részt vettek nálunk az úszásoktatásban. Az úszástudás megszerzése különösen fontos azoknak, akik más vízi sportágat szeretnének űzni a későbbiekben, legyen szó a szinkronúszástól a kajak-kenuig bármiről.
A Városgazda úszótanfolyamaira folyamatosan lehet jelentkezni a Kastélydombi és a Park uszoda, valamint a Vilmos Endre Sportcentrum uszodájának pénztárában elérhető, illetve a www.varosgazda18.hu/uszasoktatas címen letölthető jelentkezési lap kitöltésével és a tanfolyam díjának befizetésével.
 

– Előzetesen arra számítottunk, hogy azok a gyerekek jönnek táborozni, akik az úszótanfolyamainkon részt vettek. A táborozók száma azonban nagy örömünkre jóval meghaladta ezt a 30–35 fős létszámot, több mint száz gyerek volt a hét turnusban.

A tanfolyamok szeptemberben folytatódnak, így azok a gyerekek is bármikor csatlakozhatnak, akik épp a nyár folyamán kaptak kedvet ahhoz, hogy megtanulják a három alapvető úszásnemet, s a hátúszás mellett gyors- és mellúszásban is megfelelő vízbiztonságra tegyenek szert.
– A februári induláskor azt a célt tűztük ki, hogy karácsonyra jó volna elérni a stabil 50–55 fős létszámot. Ha ez sikerül, akkor elmondhatjuk, hogy alig egy év alatt olyan szintre tudtunk eljutni, mint amilyenre más hasonló vállalkozások három-négy év alatt. Ugyanis számos sportegyesületben sem úsznak többen a fenti létszámnál – fogalmazott Bögös József.