Olasz arany, Zs. Tóth Anna ötödik lett

Írta:  2014.05.19.
Az olasz Aurora Tognetti nyerte a lányok egyéni versenyét a pestszentlőrinci öttusa ifjúsági világbajnokságon.
 éslkdékdéAz olasz Aurora Tognetti nyerte a lányok egyéni versenyét a pestszentlőrinci öttusa ifjúsági világbajnokságon. A kombinált futás-lövészet előtt legjobb magyarként a második helyen álló Zs. Tóth Anna – kitűnő versenyzéssel, a hajráig dobogóesélyesen – végül az ötödik helyen végzett.

Szombaton megkegyelmezett az időjárás a világbajnokság mezőnyének. A vívás és az úszás alatt borús volt ugyan az idő, és egy kicsit esett is, a döntő kombinált számra kisütött a nap.
A magyarok jól kezdték a napot, a vívásban Simon Sarolta a második, Zs. Tóth az ötödik lett. Ormándi Rebeka és Boros Alexandra a középmezőnyből várta az úszást. A második számban Boros és Zs. Tóth végzett az élmezőnyben, a jól vívó Simon azonban sajnos utolsó lett.
A kombinációban Zs. Tóth Anna a dél-koreai Dzsu Je Csoj mögül indult 2 másodperccel és az első lövészet után sikerült ellenfele elé kerülnie,és egy ideig vezette a mezőnyt. Az olasz Aurora Tognetti a 11. helyről indult, de Kállai Ákos szövetségi kapitány a rajt előtt felhívta a figyelmet az olasz lányra. Tognetti igazolta jó hírét a második lövészet végére megelőzött mindenkit, és innentől már csak az volta kérdés, hogy a kitűnő futó mekkora előnnyel végez az élen. A második helyre a kínai Csong Hsziü-ting érkezett be, a bronzérem a szintén nagyot futó brit Francesca Summersé lett. Zs. Tóth kitűnően versenyzett, a 3. és a 4. lövészetet is hibátlanul teljesítette, így a hajrának még dobogós helyről vágott neki. Sajnos a brit és a dél-koreai lány is jobban bírta erővel, de az ötödik helyre így is büszke lehet a magyar öttusázó reménység.
- Elég jó versenyem volt, sajnos a vb-t megelőző pár hétben egy kisebb sérülés miatt néhány edzés kimaradt, ami most hiányzott. Egy kis pihenés, kezelés után a következő versenyre megpróbálok jól felkészülni - mondta Zs. Tóh Anna.

Kállai Ákos is elégedetten értékelt: - Az utolsó két lövészete Annának 10,7 és 10,5 volt, ami önmagában sem rossz, de a másik két sorozat is jó volt. Nagyon remélem, hogy a nyári felkészülésben lehet a futáson javítani. Az ifjúsági olimpia a cél, ahol ráadásul nem lesz selejtező és ott az erő is jobban megmarad. Jól versenyzett, nagy „futógépek” mentek mögötte. Az angol és a litván, illetve az egyik ukrán és az egyiptomi lány is nagyot futott,de szerencsére messze voltak, mert a többi számban gyengébbek voltak. A mieink több számban jobbak, ha nem is kimagaslóan, de futásban fejlődniük kell.

A másik három magyar versenyző közül Simon Sarolta a 20., Ormándi Rebeka a 23., Boros Alexandra pedig a 29. helyen ért célba.