A fogával húzta el az Airbust

Írta:  2014.04.15.
Nem akármilyen produkciót láthattak az érdeklődők április 8-án a Liszt Ferenc repülőtér betonján. Hazánk egyik legerősebb – ha nem a legerősebb – embere a fogával húzott el egy Airbust.
A produkciótól lenyűgözve tán még az is elfelejtett félni az elmúlt hét keddjén, aki egyébként „zabszemesen” száll be a repülőbe. Olyat láthattak az utasok és a sok-sok érdeklődő, amitől tátva maradt a szájuk. Egy 90 tonnás Airbus mozdult meg úgy, hogy be sem kapcsolták a motorjait.

A gépmozdító nem más volt, mint Sinka Popey Zsolt erőművész, erős ember, aki a fogával húzott el egy teherszállító Airbust, ami, lássuk be, lehetetlen küldetés egy hétköznapi embernek. De Popey, amint azt a 33 éves fiatalember beceneve is mutatja, nem hétköznapi. A csúcsdöntése másnapján kérdeztük Sinka Zsoltot.

Kéttonnás harapás

– Miként tudta pusztán emberi erővel megmozdítani azt a monstrumot?
– Amit a közönség látott, az csak a hab volt. A produkciót rengeteg munka előzte meg, hihetetlenül sok speciális edzés, erősítés.
– Akkor is hihetetlen. Nem féltette a fogát, meg egyáltalán, mekkora erőt kellett kifejtenie, hogy megmozduljon a repülő?
– Nagyon nagyot. Még most sem vagyok „magamnál”, borzasztóan sok és nagy erőt kellett kifejtenem.
– Árulja el, mekkora erővel tud harapni…
– Mérések szerint körülbelül kéttonnányival.
– A csúcsragadozóknál mennyi ez?
– Azt tudom, hogy a krokodil harapása a legerősebb, ez körülbelül 800 kiló. A legjobb formában lévő pitbullok 300 kilóval harapnak rá az áldozatukra.
– Ha így van, s biztosan így van, akkor az ön állkapcsa a világ legerősebbike.
– Gondolom, ott lehetek az élmezőnyben.

Húzta volna tovább is

– Az Airbus-húzás legnehezebb szakasza az, amikor megindítja a repülőt. Miként lehet koncentrálni erre?
– Az erőkifejtésen túl mentálisan lehet és kell készülni rá. Fel kell hergelnie magát az embernek. Előttem a feladat, amellyel megpróbálok azonosulni: a megmozdítandó jármű súlya és nagysága.
– Az a hír járt körbe, hogy az elhúzott Airbus 84 tonnás. Hogy lett belőle 90 tonna?
– Úgy, hogy 6 tonnányi kerozin is volt benne, mert azt nem szívták le, túl sokba került volna. Az összsúly tehát 90 tonna volt.

Bámulhat a hét vezér

A tervek szerint május végén egy 14 személyautóból álló, egymáshoz kötözött konvojt húz odébb Popey. Megpróbálja legyőzni a Ford teljes flottáját. Még nem végleges, de lehet, hogy a Hősök terén lesz a mutatvány, valamikor május végén. Ilyet még úgysem látott a hét vezér…

– A kísérlet sikerült, hány méteren át húzta a repülőt?
– Pontosan 26 méteren át.
– Gondolom, azért nem tovább, mert már az ájulás határán volt.
– Az azért nem, mert akkor már jó lendületben voltunk, ment volna tovább is, csak mondták, hogy tovább nem lehet, mert be kellett tartani a tisztes távolságot a fel- és leszálló repülőktől.

Kardioedzések

– Az ilyen erőkifejtés rendkívüli megterhelést jelent az erekre, a keringésre. Mennyi idő kellett, hogy „magához térjen”?

– Most már lassan eltelt 24 óra, de még most is érzem, hogy nem néhány karton ásványvizet hoztam fel a boltból. Kemény volt, de olyan érzés ez, mintha mondjuk új világrekordot állítottam volna az atlétika valamelyik számában. A teljes regenerálódáshoz napokra van szükség. Azonban a folyamatos kardioedzések karbantartják a szervezetemet, ezért egy-egy próba nem terheli meg kiugró mértékben a keringésemet.