A jövőt kutatja a Nyugdíjas Akadémia

Írta:  2015.08.29.

Tizennégy tanfolyami kurzussal indul idén a Nyugdíjas Akadémia. Az első nagy előadást szeptember 26-án tartják a Városháza üléstermében. A téma a megújuló jövő lesz.

Az iszlám világa érdekes az európai ember számára – ez derül ki a Nyugdíjas Akadémia XVIII. kerületi programsorozatából, amelyben szemeszterről szemeszterre felbukkan a muszlim kultúrát fürkésző kurzus. Mégpedig a hallgatók óhaja szerint. A nemzetközi eseményeket figyelemmel kísérő és minden újdonságra nyitott 60 +-os akadémisták ugyanis egyre többet és többet akarnak megtudni arról a kultúráról, amelynek képviselői már itt élnek közöttünk. Mint ahogy a nemzetközi események hatására döntöttek többen amellett is, hogy visszaülnek az iskolapadba, és frissítik megfakult orosz tudásukat.

Naprakész ismeretek

Mindez jól jellemzi, hogy a Nyugdíjas Akadémia nem „akadémista” tudást ad, hanem naprakész, friss ismereteket. A plenáris előadások és a kiscsoportos tanfolyami kurzusok között akad olyan, amely – mint az imént említett előadás vagy az angol nyelvi kurzus – újra és újra előkerül, emellett a kínálat félévenként bővül, frissül.

6469 0

És ettől sikeres. Nem is akármennyire. Jászberényi József, az akadémia szakmai hátterét biztosító Zsigmond Király Főiskola intézetvezetője szerint az általuk elindított számos hasonló képzés között ez vonzza a legnagyobb érdeklődést, amely sikerét tananyaga mellett a helyi szervezők állhatatosságának köszönhető No meg annak, hogy az önkormányzat kezdettől ott áll a kezdeményezés mögött, és lehetővé teszi, hogy a programban a hallgatók – néhány tandíjas tanfolyamot leszámítva – ingyenesen látogathatóak legyenek.

Az ógörögök és a kistigrisek

Az idei előadássorozat Szeptember 26-án Jászberényi József Megújuló városaink – megújuló jövőnk, október 10-én Pais István Az ókori görög szellem időszerűsége, november 7-én Udvarvölgyi Zsolt Az iszlám jelene, november 14-én Nemes György Gyakori balesetek, sérülések és a kezelésük idős korban, november 21-én Soós Andrea Klára Mire ügyeljünk az interneten?, november 28-án Jászberényi József Ugranak a „kistigrisek”?, december 12-én pedig Szikra Renáta Karácsonyábrázolások a nyugati művészetben című előadása hangzik el.
Az idén induló 14 tanfolyam között egy feng shui képzés is szerepel. Friss tudnivalókat a bp18.hu portál közöl majd.

K.Gy.