"Egy szív, egy haza, egy szív, egy Kassa!"

Írta:  2011.05.25.
Többszörösen is jubilál Fazekas László a Kassa utcai Általános Iskola testnevelő-tanára, az ország egyik leghíresebb kézilabda nevelőedzője. Laci bácsi a héten ünnepelte nyolcvanadik születésnapját, egyben az idei az ötvenötödik tanév, amelyet a Kassában tölt!
A magyar kézilabda-társadalom krémje gyűlt egybe a Kassa Utcai Általános Iskola udvarán annak apropóján, hogy felköszöntse Fazekas Lászlót, Laci bácsit. A híres kézilabda-edző - aki "civilben" immáron ötvenöt(!) tanít a Kassában - a héten ünnepelte nyolcvanadik születésnapját.
Az ünnepi összejövetelen megjelent Kucsák László országgyűlési képviselő, Lévai István Zoltán alpolgármester, Sinka László a Magyar Kézilabda-szövetség elnöke, Katona Sándor a Magyar Kézilabda-szövetség versenyigazgatója, Pásztor János önkormányzati képviselő és az ünnepelt több, egykori világklasszis tanítványa is.

Laci bácsi csodája

Elsőként Kucsák László országgyűlési képviselő, kerületünk alpolgármestere mondott köszöntőt.
- Nem túlzás, ha ritka és különleges ünnepi alkalomnak nevezem Laci bácsi köszöntését. Mint pedagógus, tapasztalatból tudom: ötvenöt évet eltölteni pedagógusként, elképesztő teljesítmény, kiváltképp akkor, ha azt ugyanazon a helyen dolgozza végig valaki! Laci bácsi véghez vitte ezt a csodát, amiért kalapemelés jár neki!

Továbbvisszük a tradíciót

Ezt követően várorészünk másik alpolgármestere, Lévai István Zoltán lépett a mikrofonhoz.
- Amellett, hogy az önkormányzat nevében is megköszönöm Laci bácsi emberfeletti munkáját, szeretném elmondani, hogy a kerület vezetése nem fogja veszni hagyni mindazt, amelyet Laci bácsi kollégáival együtt felépített. Létre kívánunk hozni egy kézilabda-akadémiát a kerületben, amely reményeink szerint továbbviszi azt a tradíciót, amelyet Laci bácsi több évtizedes munkája már megalapozott.

Lévai István Zoltán beszédét követően a két alpolgármestet átadta Fazekas Lászlónak a kerület borát, ezzel is megköszönve az ünnepelt, kerületünkért végzett több évtizedes munkáját.

"Apáinkból, belőlünk és fiainkból is embert faragott"

A városvezetők után a kézilabda-társadalom megjelent kiemelkedő személyiségei közül Sinka László és Kovács Mihály köszöntötte az ünnepeltet. Méltatásukat követően Pásztor János önkormányzati képviselő mondott köszönetet Fazekas Lászlónak.
- Sok mindenért köszönettel tartozunk Önnek, Laci bácsi. Legjobban talán úgy foglalható össze Laci bácsi tevékenysége, hogy apáinkból, belőlünk és fiainkból is embert faragott - fogalmazott Pásztor János.

"Főnöke", azaz a Kassa igazgatója, Horváth Gábor mint munkatársat, mutatta be a jelenlévőknek. Az igazgató elmondta, hogy Laci bácsi rendkívül jó humorú, érző szívű kolléga, aki azonban a munkában nem ismer könyörületet.
- Igazi iskolateremtő személyiség ő, ami természetesen nem az épületet jelenti, hanem az adott épületen belüli szellemiséget - emelte ki Horváth Gábor.

A munkában nincs tréfa!

Ennyi méltató szó után az ünnepeltet is megkérdeztük, mi a titka? Hogyan lehetséges öt és fél évtizedet egy helyen eltölteni?
- Van erre egy szlogenem - kezdte mosolyogva Fazekas Laci bácsi. - Egy szív, egy haza, egy szív, egy Kassa! Részletezzem?
- Nem szükséges, ennyiből is érthető! Azt mondják, Laci bácsi vasszigorral tartotta az edzéseket, a tanórákat, viszont utána bűbájos volt. Tényleg így volt?
- Persze! A munkában nincs tréfa! Ha egy tanár vagy egy edző A-t mond, akkor az maradjon is A. Muszáj fegyelmet tartani, következetesnek lenni. Ugyanakkor ha vége az edzésnek vagy az órának, akkor meg lehet, sőt, meg is kell hallgatni a gyermekek gondjait, örömeit, gondolatait. Nincs itt titok, ennyi az egész!

A születésnapi ünnepség jó hangulatú, nótázással, énekléssel tarkított, kötetlen beszélgetéssel zárult az iskola tornasátrában.

Laci bácsiról mondták...

Sinka László a Magyar Kézilabda-szövetség elnöke: Könnyű a helyzetem, ha Laci bácsiról kell mondanom néhány mondatot. Kemény, elvárásokkal teli edző, aki azonban magánemberként bűbájos, kellemes, kimondottan jó humorú személyiség. Talán mindennél többet mond róla, ha elárulom: mindig, a háta mögött is, Mesternek szólítottuk és szólítjuk a mai napig!

Kovács Péter, korábbi világválogatott, vb-ezüstérmes kézilabdázó: Az első, ami eszembe jut róla, hogy elképesztően karizmatikus ember volt. Minden szavára, minden gesztusára odafigyeltünk, nagyon értett a nyelvünkön. Átjött megnyilvánulásaiból a fiatalok szeretete. Talán ez volt az oka, hogy bár roppant kemény tréner volt, mégis nagyon szerettük!

Kenyeres József, korábbi világválogatott, BEK-győztes, vb-ezüstérmes kézilabdázó:
A legnagyobb talentuma szerintem a tehetségek kiválasztásában nyilvánult meg. Hihetetlen érzéke volt ahhoz, hogy meglássa: kiből lesz kiváló játékos. Emberileg is nagyon kedveltük, szerettük, még felnőtt korunkban is rendszeresen küldtünk üdvözlőlapot neki külföldi útjainkról.

Kovács Mihály, egykori válogatott, vb-ezüstérmes kézilabdázó: Számos emlék tódul elő, ha Laci bácsi személyéről beszélünk. Emlékszem, hogy ólommellényben edzettünk vele, de arra is, amikor aztán ezek az edzések junior világbajnoki ezüstérmet hoztak nekünk. Csak ismételni tudom, amit már korábbi csapattársaim is mondtak: nagyon szerettük őt mindannyian!