Németország nagy falat volt

Írta:  2011.05.10.
Két teljes nap után kirajzolódni látszanak az U21-es korfball Európa-bajnokság erőviszonyai. A magyar válogatott vereséget szenvedett Németországtól, örömteli viszont, hogy a szervezéssel és a lebonyolítással mindenki maradéktalanul elégedett!
Minden a katalán válogatott ellen szólt a korfball Eb harmadik napján! Hétfőn ők játszották az utolsó meccset, bele is szaladtak a késbe Hollandia ellen, tegnap pedig ők léptek elsőnek pályára, így még a sebek nyalogatására sem maradt számukra idő... Ennek ellenére rosszul tette, aki Törökország sikerére fogadott, mert Katalónia - amely szemmel láthatóan kiheverte az első napi súlyos vereséget - remek játékkal legyőzte a törököket.
A játéknap további mérkőzései meglehetős egyhangúsággal zajlottak. Mind a belgák, mind pedig az angolok magabiztosan győzték le soros ellenlábasukat, és az első nap is jól teljesítő Portugália is túltette magát az angolok elleni fiaskón.
Este Németország ellen lépett pályára együttesünk. Sajnos hamar kiderült, hogy a németek előrébb járnak csapatunknál. Támadásban és védekezésben is felülmúlták a magyar együttest, így nem meglepő, hogy végül könnyed győzelmet könyvelhettek el.
Hosszas búslakodásra azonban sem ok, sem lehetőség nincs, hiszen ma este a világ egyik legjobb korfball-nemzete, Hollandia vár a mieinkre! Az eddig látottak alapján célunk a tisztes helytállás lehet majd!

Eddig minden flottul működik!

A Magyar Korfball-szövetség elnökét, Babusa Árpádot arra kértük, adjon gyors helyzetjelentést az Eb kevésbé látványos részéről, a szervezésről és a lebonyolításról, azaz a háttérről.
- Elégedett az eddigiekkel?
- Örömmel mondhatom, hogy minden okunk meg lehet az elégedettségre! Egy ilyen szintű verseny szervezése és lebonyolítása komoly feladat, de eddig minden flottul működik.
- A csapatok visszajelzései is ezt tükrözik?
- Abszolút! Valamennyi csapat jól érzi magát nálunk, és ez nagy öröm nekünk! Tetszik nekik a szállás, elégedettek az étkezéssel, és eddig remekül megoldottuk a csapatok szállítását is. Maradéktalanul elégedett persze csak akkor leszek, ha ugyanezeket elmondhatom majd önnek a torna befejezését követően is!

A keddi eredmények:

Katalónia-Törökország 26-10
Belgium–Csehország 30-12
Anglia-Szlovákia 36-3
Lengyelország–Portugália 7-21
Magyarország–Németország 10-20

A szerdai program:

12.50: Lengyelország–Csehország
14.40: Szlovákia–Belgium
16.35: Portugália–Anglia
18.25: Katalónia–Németország
20.15: Magyarország–Hollandia

Egyedi szabályok (2. rész)

Akik az Európa-bajnokság során életükben először látogatnak ki korfball-meccsre, több érdekességet is észrevehetnek, amelyek a sportág sajátos szabályrendszeréből fakadnak. Ezek közül emelünk ki egyet-egyet mindennap, hogy könnyebben érthető legyen, mi és miért történik a korfball-meccsen.

Észrevehető, hogy sokszor tiszta helyzetből sem dobnak a játékosok, miközben távolról, reménytelennek tűnő helyről többször is próbálkoznak. Ennek oka az, hogy a korfball szabálya értelmében a támadó játékos feje fölé tartott védekező kar tiltja a dobást. Ilyenkor nem lehet célba venni a gyűrűt, hanem tovább kell passzolni a labdát!

Bár a lényeget tekintve a korfball hasonlít a kosárlabdához, több jelentős különbség is felfedezhető a két sportág szabályrendszere között. Amíg a kosárlabdában egy, két és hárompontos kosár is van, korfballban minden találat egy pontot ér. A korfballban nem megengedhető a test-test elleni játék, a szemben álló két játékos gyakorlatilag nem is érhet egymáshoz. (Folytatjuk...)