A nemzeti ünnepen futottak

Írta:  2011.03.24.
Még 2006-ban, de már akkor is Lévai István Zoltán ötlete nyomán rendezték meg az első március 15-i futóversenyt. A mára hagyománnyá nemesedett kezdeményezés népszerűségét bizonyítja, hogy idén immár közel ezren futottak egy jót március idusán.

A „Futás, ami összeköt…” elnevezés igazán találó, hiszen kétszeres „összekötő” szerepe is van a futóversenynek. Egyrészt az 1848/49-es forradalom és szabadságharc eszmeiségére szeretne emlékeztetni, másrészt a két kerületrész közötti összetartozást is erősíteni kívánja. Ezúttal azonban egy harmadik okot is meg kell említeni, ami növelte a futóverseny jelentőségét.
 
Sportkoncepció készül
 
A kerület vezetése elkezdte egy új, átfogó sportkoncepció kidolgozását – tájékoztatott Lévai István Zoltán alpolgármester. – Ennek részleteit jelenleg dolgozzuk ki, ám annyit már most is el tudok mondani, hogy városrészünk sportos jellegét erősíteni kívánjuk! Emiatt minden helyi sportkezdeményezés szerepe felértékelődik.
A délelőtt 10 órakor rajtoló versenyre már reggel 8-tól sorban álltak a vállalkozó szellemű sportemberek. A résztvevők a Kastélydombi Iskola mellől indultak, és a kiserdő érintésével átfutottak Lőrincre is. A cél ismét a Kastélydombi iskola előtti tér volt. Bár végül szerencsére kitűnő volt az idő, a szervezők gondoltak a legrosszabbra is: melegedő helyiségről, valamint zsíros kenyérről és forró teáról is gondoskodtak.
 
Rangos mezőny
 
A mezőnyben igen neves, komoly eredményekkel büszkélkedő atlétákat is felfedezhettünk. A hölgyek mezőnyében rajthoz álló Gyurkó Fanni, Staicu Simona és Kovács Ida, vagy a férfiaknál induló Kovács Tamás, Bene Barnabás és Baier Tibor neve egyaránt ismerős lehet az atlétika szerelmeseinek.
Közülük kerültek ki az abszolút kategóriák, vagyis a 8 kilométeres távok győztesei is: a hölgyeknél Gyurkó Fanni, a férfiaknál pedig Kovács Tamás bizonyult a leggyorsabbnak.
 
Ötödször indult
 
Az amatőrök mezőnyében találkozhattunk Dömötör István önkormányzati képviselővel is, aki immáron ötödször indult el az Imre-Lőrinc futóversenyen.
Nem volt könnyű lefutni – mondta a célba érkezést követően Dömötör István. – Ennek ellenére elégedett vagyok, hiszen elég jó időt futottam, és egy remek mezőny tagja lehettem. Minden évben más a verseny, és mindig nagy élmény itt lenni. Terveim szerint jövőre is rajthoz állok.
A verseny szervezői – a támogatók jóvoltából – minden korcsoportban díjazták a dobogós helyezést elért versenyzőket. Az abszolút kategória három-három legjobbja pedig az ajándékokon kívül még pénzjutalomban is részesült.
 
 
Az iskolák harca
A mozgósítási verseny végeredménye:
1. Kandó téri iskola 129 fő, 2. I.sz. Etalonsport Sportiskola 65 fő, 3-3. Brassó utcai iskola és Kastélydombi iskola 52-52 fő, 5. Eötvös Lóránd iskola 43 fő, 6. Kapocs iskola 36 fő, 7. Táncsics iskola 28 fő, 8. Gulner Gyula iskola 26 fő, 8. Szent Lőrinc katolikus iskola 18 fő, 9. Darus utcai iskola 16 fő,
10. Wesley Kincsei iskola 11 fő, 11. Vajk-sziget iskola 9 fő, 12. Szenczi-Molnár Albert református iskola: 9 fő, 13. Pitagorasz iskola 7 fő, 14. Bókay Árpád iskola: 6 fő, 15. Karinthy Frigyes Gimnázium 5 fő, 16. Ady Endre utcai iskola: 3 fő.



A VI. Imre-Lőrinc futóversenyt magánszemélyek és vállalkozók is támogatták:
Airport Security Kft., Sárkány Center, Hungarocontrol Zrt., Hollandimpex Kft., Cardio Control Kft., Decatlon, Szőke Tüzép, Zatik Faáruház, Toti Sport Kft., Sasfészek Étterem, Zila Kávéház, Gombás Étterem, Újtündérkert Étterem, Kakas Étterem, Nemes Vendéglő, Picur Cukrászda, Sárvári Zoltán vállalkozó, Szeli György Keve vállalkozó, Lá Mártin Csemege Élelmiszerüzlet.