Síelni csak kellő felkészülés után szabad

Írta:  2011.02.10.
Bár egyes források szerint egymillió honfitársunknak volt már síléc a lábán, mégis biztosra vehető: nagyon sokan vannak, akik még csak kacérkodnak a gondolattal, hogy belevágjanak. Írásunkban nekik kívánunk segítséget, ötleteket, tanácsokat adni a kezdéshez.
Ehhez a 4Seasons Sí és Snowboard Park vezetőjét, Kőszegi János hívtuk segítségül, aki oktatja és gyakorolja is a síelést valamint a snowboardozást.
- A síelés olyan egyedi mozgáskoordinációt igényel, amelyet nem célszerű önállóan elsajátítani – szögezte le Kőszegi János. – Mindenképpen szükséges egy kis „előképzettség”, mielőtt az ember nekivág, hogy lecsússzon a lejtőn. Ehhez pedig nem árt, ha szakképzett oktató segítségét veszi igénybe az érdeklődő.
Esni tudni kell
 
Ha valaki úgy dönt, megpróbál megismerkedni a síelés vagy a snowboardozás világával, nem árt, ha felkészül arra is, hogy előbb-utóbb el fog esni. És nemcsak az elején…
- Ezeknek a sportágaknak velejárója az esés, ezért nem azt kell megtanulni, hogy ne essünk el, hanem azt, hogy miként kell elesni – emelte ki Kőszegi János. – Ez is része a tanulási folyamatnak, amit nem lehet megspórolni.
 
Ne a cipőn és a kesztyűn spóroljunk!

A fentiek alapján nyilvánvaló az is, hogy kellő körültekintéssel kell kiválasztani a felszerelést is. Ez azonban nem jelenti azt, hogy rögtön a méregdrága, márkás szerelésekkel kell kezdeni.
- Kezdetnek tökéletesen megteszi a jó állapotú használt felszerelés, sőt, amíg valaki nem tanulja meg az alapokat, fölösleges is a legdrágább holmikat megvenni. Itt is lényeges, hogy szakavatott emberrel vásároljuk első szereléseinket, mert a használt holmik között könnyen ránk sózhatnak olyat, amivel már az első siklásnál befürdünk… Van azonban olyan része is a felszerelésnek, ahol nem szabad spórolni: ilyen a sícipő, illetve snowboardnál a csuklóprotektoros kesztyű. Különösen a gyermekeknél lényeges a megfelelő és biztonságos felszerelés, mint a sisak.
 
Hová menjünk?
 
A felszerelés mellett a pályaválasztás is fontos, mert aki kezdőként nehéz pályára téved, annak könnyen egy életre elmegy a kedve a síeléstől.  

A hazai sípályák közül jó szívvel ajánlom Visegrádon a nagyvillámi pályát, valamint a mátraszentistváni síparkot. Ezek közel vannak kerületünkhöz, ráadásul remek körülmények várják a siklani vágyókat. Aki külföldben gondolkodik, annak a Felvidéken Donovalyt, Túrocszentmártont, Ausztriában pedig Szent Coronát, Lackenhofot vagy Semmeringet javaslom, mert ide családostól is érdemes elmenni.
 
Irány a Bókay-kert!
A Bókay-kertben, egy mesterséges dombon évek óta üzemel egy sípálya, amely az egész téli szezonban várja a sí és a snowboard iránt érdeklődőket. Műanyag borításának köszönhetően az esetleges hómentesség sem jelent akadályt. Emellett kölcsönző és három felvonó is szolgálja a kényelmet, a kezdők pedig szakképzett edzők segítségével ismerhetik meg az alapokat. Gyermekeket és felnőtteket egyaránt szívesen látnak.