Mindig fölfelé!

Írta:  2015.09.10.
Repülőgépet is kapott a Bókay-kert a Szeptemberi Kóstoló alkalmából.

Nem valószínű, hogy a punk-rock zene történetében akadt példa arra, hogy hatvanon túli kedves hölgyek táncra perdülnek egy elsősorban tizenéveseknek szóló koncerten: a Szeptemberi Kóstolón ez is megtörtént. Elsőre fura ötletnek tűnt az Anna & the Barbies zenekar fellépését a fesztivál zárónapjára, a gyerek- és családi programokat kínáló vasárnapra szervezni, de a Pásztor Anna vezette együttes törölt minden előzetes feltételezést. A szó legszorosabb értelmében valamennyi korosztály együtt táncolt és énekelt a záróbulin. No, de kezdjük az elején…

A B-terv a napfény

– Nagyjából egy kisebb létszámú falu lakosságát tennék ki a főzőversenyen indulók: 64 csapat látott munkához – mondta Sonnewendné Lengyel Orsolya, a Városgazda XVIII. kerület Sport-, Rendezvény- és Médiadivíziója Rendezvényszervezési Csoportjának vezetője. A csapatok a már korábban megszokott három kategóriában nevezhettek: bográcsos, grill- vagy halételek készítésével.
Kétségtelen, hogy aki nem vett még részt a főzőversenyben, és nem mártózott meg egy picit a főzőfalu életében, az valamelyest kívülálló maradt. A Szeptemberi Kóstoló programok tucatjait kínálja három napja alatt, ám a középpontjában még mindig a gasztronómia áll, no meg az a különleges közösségi élmény, amelyet a főzőfaluban élhetünk át, ahol intézményi, vállalati és civil közösségek, baráti társaságok és családok mérik össze a tudásukat, komolyan véve a versengést, ám mindvégig szem előtt tartva, hogy mindez játék. Ha elfogy a hagyma, kicsorbul a kés, vagy megázik a gyújtós, át lehet menni segítségért a szomszéd sátor alá.

– Az egészség jegyében főzünk – magyarázta a versenyzők egyike, Dudok Károly, a Városgazda Utánpótlás Akadémia Küzdősport-szakosztályának vezetője. – Csak kiváló magyar alapanyagokat használunk, és sült húsokat készítünk.
Tegyük hozzá: az akadémiásoknak és a verseny többi szakácsának is jókora elszántságra volt szüksége, hiszen – az év eme szakában kissé szokatlan módon – hajnaltól esett az eső, és a verseny kezdetén még nem volt sejthető, hogyan alakul az időjárás később.
– A B-terv a napsütés vagy legalábbis a vendégbarát idő – nyilatkozta töretlen optimizmussal Csempesz Iván, a Városgazda Zrt. Sport-, Rendezvény- és Médiadivíziójának vezetője. – Egyébként az idei fesztivált a magyar pálinka jegyében szerveztük, így borúsabb, hűvösebb idő esetén remek természetes „gyógyszerrel” védekezhetünk.
Gyógyszerre végül is nem volt szükség, hiszen az eső délre elállt, és a programok rendben zajlottak a három színpadon.

Öreg rocker nem vén rocker

A Szeptemberi Kóstoló természetesen már egy nappal korábban, szeptember 4-én elkezdődött. A Lőrinci Ifjúsági Park fénykorában szinte hetente tartottak itt minirockfesztivált, és ezen a pénteken a 70-es, 80-as évek legszebb napjaira emlékeztetett a Bókay-kert.

A rockbuli a Gesarollal indult. A P. Mobil elődjeként számon tartott csapat a 70-es évek elején főleg a kor klasszikus külföldi rockbandáinak számait játszotta, csupán kisebb részben építkezett saját gyártásra. A hagyományokhoz ragaszkodva évtizedes slágerek szóltak most is a színpadról, ami azért is volt szívet melengető, mert napjainkban itthon aligha van énekes, aki hívebben tudja megszólaltatni Freddie Mercury számait, mint Somogyi József. A legendás szombathelyi együttes, a Lord fellépése előtt még Szarvas Attila alpolgármester köszöntötte a résztvevőket, aki egyben hivatalosan is megnyitotta a Szeptemberi Kóstolót. A Lord fellépése valóban kuriózum volt, hiszen évtizedek óta nem koncerteztek a dél-pesti régióban, s a mostani produkciójukért a közönség is hálás volt.

Repül a…, repül a…

Valójában nem repül – már. De ott van a Bókay-kertben. Egy sportrepülőgépről van szó, amely a park új látványossága a teniszpályák előtti téren. Az attraktív gépet Ughy Attila polgármester, Kucsák László országgyűlési képviselő és Banyár László, a Városgazda vezérigazgatója adta át az érdeklődőknek, akik közül az első egy lelkes kisfiú volt. Ő a polgármesterrel együtt próbálta ki, hogyan esik az ülés egy ilyen könnyű kis repülőben. Mint azt Csempesz Iván a Városképnek elmondta, a repülő nem csupán látványelem lesz itt, hanem szervezetten, csoportokban, előre bejelentkezve ki is próbálhatják a látogatók.

Ahogyan ez a Szeptemberi Kóstolón is történt, amikor a fesztivál közönsége hosszú sorokban várta, hogy ha csak néhány percre is, és ha csak a földön is, de kipróbálhassa, milyen pilótának lenni. Nem nehéz megjósolni, hogy a gép sikerre számíthat egy olyan kerületben, amelyik ezer szállal kötődik a magyar polgári repüléshez.

A jótékonyság napja

– Csak tessék! Forró, finom és nagyon egészséges! – kínált ételt egy hatalmas bográcsból Simicskó István, akit szeptember 5-én, a Kóstoló főnapján még sportért és ifjúságért felelős államtitkárként ismertünk, de két nappal később már a leköszönő Hende Csabát váltotta a honvédelmi miniszteri székben.

Ezen a fesztiválon nem számít szenzációnak, hogy politikus főz, hiszen a kerületi pártok is részt vesznek a gasztronómiai versengésben, amelyek gyakran a fővárosi vagy az országos közéletben szereplő tagjaiknak is fakanalat, grill-lapátot adnak a kezükbe, államtitkár azonban ritkán fordul meg itt. Simicskó István is egy civil kezdeményezés révén volt jelen. Az ételt a Budapesti Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház tagjai főzték, akiket a szervezésben, a hely kialakításában, az alapanyagok beszerzésében több helyi civil szervezet és az önkormányzat segített. Mindezt azért, hogy a jótékonyság nemzetközi napján (ezt magyar kezdeményezésre 2013-ban vezette be az ENSZ Közgyűlése szeptember 5-re, Boldog Kalkuttai Teréz anya halálának – katolikus szóhasználatban: mennyei születésnapjának – az évfordulójára) bárki kaphasson egy tányér ételt. Simicskó István feladata az volt, hogy segítsen az adagok kiosztásában, egyben az emléknap népszerűsítésében. Ebben Ughy Attila és Kucsák László is közreműködött.

Közben egy kis sport

Megalapítása óta ott van minden fontos kerületi rendezvényen a Városgazda Utánpótlás Akadémia. Látványos és meggyőző bemutatóinak köszönhetően a szakosztályok mennyiségével párhuzamosan az akadémisták száma is gyorsan növekszik.

A szakosztályok ezúttal a Kóstoló mindhárom napján a közönség elé léptek. Már pénteken láthatók voltak a klasszikus rockbandák mellett, szombat reggel a lágyabb, nőiesebb aerobic, majd a keményebb küzdősportok, a thai-boksz és az ökölvívás képviselői váltották egymást. A bemutatókon túl az akadémia nagy sátrában az ifjak és a kevésbé ifjak folyamatosan kvíztesztek kitöltésével tartották formában az elméjüket. Az óránként megtartott sorsoláson ajándékokkal jutalmazták a felkészült és egyben szerencsés játékosokat.

Az a pálinka!

„Pálinkás jó reggelt!” szlogennel hirdették meg a szervezők idén a Szeptemberi Kóstolót. Egy néhány éve teremtett hagyomány folytatódott ezzel, hiszen két évvel ezelőtt a cseh és a kézműves magyar sörök, tavaly a fröccs állt a fesztivál gasztronómiai kínálatának „napi ajánlatában” a főzőversenyen készülő ételek mellé. Ezúttal kiváló magyar pálinkaházak, -főzdék mutatták be a termékeiket.

– A munkámnak köszönhetően gyakran találkozom pálinkával. Ami azt illeti, itt tényleg rendkívüli a felhozatal, és nehéz is ellenállni a rengeteg kínálásnak – mondta a főzőverseny zsűrijének elnöke, Kovács Lázár, azaz Lázár séf a díjátadón. A közönség derültségére gyorsan hozzátette: – Szerencsére már rég megtanultam, hogy kóstolni, jegyzetelni, bírálni még koccintás előtt kell.
A díjátadó végére már szépen sütött a nap, a hangulat is kikerekedett, így a fesztiválprogram zavartalanul pöröghetett a vasárnap délutáni zárásig. Közben olyan jól sikerült eseményblokkokkal, mint például a szombati napon immár harmadik alkalommal megrendezett Pestszentlőrinci Kelta Fesztivál.

A főzőverseny győztesei

Pörkölt
1. Kiss Mókusok
2. Bogrács Bújás
3. Bíró Drink Team

Hal
1. 18. GESZ 2. csapat
2. Városgazda, központi csapat
3. 18. GESZ 1. csapat

Grill
1. Hambihősök
2. Horváth Dániel és barátai
3. Jobbik Ifjúsági Tagozat, „Miénk a jövő!”

A zsűri különdíja:
„Együtt főzünk”

Különdíjak:
Városgazda HR (a legfinomabb káposztás ételért)
Zöld Sorompó Egyesület
A XVIII. kerületi önkormányzat és polgármesteri hivatal csapata