Színjátszó fesztivál

Írta:  2015.06.02.
Önfeledt játék, sok vidám perc és nevetés jellemezte a Gyermek és Ifjúsági Művészeti Találkozók keretében huszadik alkalommal megrendezett országos amatőr színjátszó és diákfilmfesztivált.
Önfeledt játék, sok vidám perc és nevetés jellemezte a Gyermek és Ifjúsági Művészeti Találkozók keretében huszadik alkalommal megrendezett országos amatőr színjátszó és diákfilmfesztivált. A Rózsa Művelődési Ház színházterme méltó környezetet adott a fantáziadús alkotásoknak, mesedaraboknak és rövidfilmeknek.

Egy fesztiválon természetes, hogy díjazzák a legjobbakat, de amint azt Ughy Attila polgármester a május 22-i megnyitón hangsúlyozta, a lényeg mégiscsak a játék öröme.
– A fiatalok számára fontos egy ilyen erőpróba, mert felkészít későbbi élethelyzetekre. A szerep szövegének, a színpadi mozgásnak a megtanulása egyrészt önbizalmat ad, másrészt jó értelemben segít levetkőzni bizonyos gátlásokat. Ezenfelül én úgy hiszem, hogy bármilyen pályára készüljenek is a gyerekek, az irodalom szeretete nélkül nehéz teljes életet élni.
Dr. Grünvald Mária, a fesztivál főszervezője, Pestszentlőrinc-Pestszentimre Felnőttek Gimnáziuma és Továbbképző Központjának a vezetője elmondta, hogy a kerületi iskolákon kívül számos vidéki városból is évek óta rendszeresen érkeznek amatőr színjátszó csoportok.

– Visszatérő résztvevőink vannak többek között Miskolcról, Székesfehérvárról, de jöttek általános iskolások Adonyból is. Természetesen a XVIII. kerületiek sem maradnak ki, a Kastélydombi, a Gulner és a Csontváry általános iskola tanulói is a rendszeres fellépők közé tartoznak.
A pénteki nyitónapon öt színdarabot és 28 rövidfilmet mutattak be, s a zsűri szombaton további 13 színdarabot értékelt. Dóka Péter, a Móra Ferenc Ifjúsági Könyvkiadó szerkesztője több mint tíz éve vesz részt a zsűri elnökeként ezen a kulturális rendezvényen.
– Igyekszünk minden alkotásban megkeresni a jót. A színpadi produkcióknál azt is figyelembe kell vennünk, hogy negyedikes vagy éppen nyolcadikos gyerekek előadását nézzük. A díjazáskor pedig arra törekszünk, hogy minél több szempont alapján, de valóban a legjobbakat jutalmazzuk – mondta.