Ünnepelt a Robogó ovi

Írta:  2015.05.27.
Születésnapi ünnepséget tartottak május 23-án a Havanna-lakótelepen lévő Robogó óvodában, ugyanis az intézmény 35 évvel ezelőtt nyílt meg. A játékkal és énekléssel eltöltött vidám délelőtt csúcspontja természetesen a torták érkezése volt.
A gyerekek az óvónőkkel közösen elfújták a szülinapi gyertyákat, majd az ajándékba kapott buborékfújók segítségével pillanatok alatt szappanbuborékok százai lepték el az óvoda tornaszobáját.
Galgóczy Zoltán alpolgármester rövid köszöntőt mondott, majd átadta az önkormányzat ajándékát, egy erre az alkalomra készített faliórát.

– Jó volt látni a gyerekek örömét ezen az ünnepnapon. Büszkék vagyunk a Robogó óvodában folyó nevelőmunkára, az itt dolgozók elkötelezettségére – mondta az alpolgármester, majd úgy fogalmazott, hogy a 35 év egy óvoda életében már a középső csoportnak felel meg. – Az ajándék óra ezt, az eddig eltelt három és fél évtizedet szimbolizálja.
Az óvoda nevelési programjában kiemelt szerepet kap a biztonságos közlekedés oktatása. Dóczy Ildikó intézményvezető hangsúlyozta, hogy a lakótelepi környezetben különösen fontos, hogy a gyerekek megtanulják, hogyan kell szabályosan közlekedni.
– Egy lakótelepen már az általános iskola első osztályosai közül is sokan egyedül indulnak el az iskolába, vagy mennek onnan haza. Ezt mi azzal segítjük, hogy mire a gyerekek iskoláskorba érnek, addigra már a legfőbb szabályokat ismerve, biztonságosan közlekedjenek.
A Robogó óvoda az integrált neveléssel ugyancsak kiemelten foglalkozik. A 132 gyerek között akadnak mozgáskorlátozott és cukorbeteg csemeték is.

– A kollégák rendszeres továbbképzésen vesznek részt, hogy el tudják látni ezeket a gyerekeket, akiket ugyanúgy nevelünk, mint a többieket. A saját állapotuknak megfelelő mértékben, de ugyanazt kell nekik is csinálniuk, mint a többi gyereknek, akik nagyon kedvesen, befogadóan állnak hozzájuk. Amikor egy mozgássérült gyerek érkezik hozzánk, akkor a többieket felkészítjük erre. Jelenleg hat ilyen kis óvodásunk van. A lényeg az, hogy a kicsik megtanulják, mikor és milyen mértékben kell segíteni a társuknak, és hogy ez a segítség természetes legyen – mondta Dóczy Ildikó.