Kőszegi játszótársak

Írta:  2015.05.08.
Trifus Péter Városbújócska című fotókiállítása május 22-ig tekinthető meg a Pestszentimrei Közösségi Házban.
A tárlat címe is sejteti, hogy apró városi részletek megörökítéséről lehet szó. A képek alkotója, a kőszegi Trifus Péter figyeli a város életét, átéli annak változásait, de leginkább azt az állandóságot, azt a múlhatatlannak tűnő sajátos atmoszférát szereti, amely éppúgy táplálkozik a múltból, mint a jelenből, sőt még a jövőből is.

Varga Ferenc médiaművész, a Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzat Közművelődési és Sport Közalapítvány kuratóriumának tagja elmesélte, hogy miként jött létre a kiállítás. A közalapítvány szervezésében XVIII. kerületi művészek bemutatkozhattak a Jurisics-várban, és viszonzásképpen kapott meghívást Trifus Péter, akivel a médiaművész együtt járt a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemre. Varga Ferenc azt is elárulta, hogy júniusban közös tárlatot szerveznek kerületi művészek kőszegi alkotókkal a Kondor Béla Közösségi Házban.
A Városbújócska fotói kivétel nélkül Kőszegen készültek.
– A „játszótársaim” jellemzően nemcsak emberek, hanem utcák, épületek, tárgyak is voltak – mondta a fotós. – Még pontosabban fogalmazva formák, fények, tónusok, faktúrák, amelyek egyszer csak, egy-egy megismételhetetlen pillanatban, kiemelkedtek a térből, s a képeken keresztül talán az időből is, hogy megmutassák magukat. Nem kerestem a különöset, de kihasználtam a véletlen adta lehetőségeket.
A gimnazistakora óta fotózó művész azt is elmondta, hogy a tárlaton szereplő képek nagy része nem egy egység részeként készült, hanem a rendszerezés közben „érlelődött” sorozattá”. Azokat a kőszegi fotókat tette egymás mellé, amelyeken ott van a létezés, a lassú elmúlás, a megállított, megdermesztett idő illékony lenyomata.
A május 6-i kiállítás-megnyitón Ódor Katalin, a Pestszentimrei Közösségi Ház igazgatója köszöntötte a vendégeket, Grozdits Hahó író, újságíró, szerkesztő pedig humoros írásával nyitotta meg a tárlatot. Nagy Csaba, a Dohnányi Ernő Zeneiskola tanára zongorajátékával működött közre.