Lüktető ritmus, magával ragadó lendület

Írta:  2015.05.02.
Fergeteges hangulatú rock and roll versenynek adott otthont a pestszentimrei Sportkastély. A látványos akrobatikus mozdulatok a közönséget és a zsűrit is elkápráztatták.

Országos akrobatikus rock and roll és kick dance táncversenyt rendezett a Négy Muskétás SE a Pestszentimrei Sportkastélyban. Az egyesület által minden évben megrendezett pontszerző versenyen, idén két napon át, április 25-én és 26-án, gyermek, felnőtt és páros kis-, és nagyformációk mérették meg magukat a színpadon. A bajnokságon csaknem 600 táncos lépett fel, akik Balatonfüredtől Debrecenig, az ország több pontjáról érkeztek a neves eseményre.

A jó hangulatú táncversenyen főként leány versenyzők indultak, fiúkat csak elenyésző számban, csak a páros kategóriákban lehetett látni. Habár ez az arány szinte az összes táncfajtánál elmondható, hiba a táncot férfiatlan dologként elkönyvelni. Ez a tánc remek edzésforma, hiszen magába foglalja a sport adta előnyöket, emellett azonban kikapcsolódást nyújt és fejleszti a művészi kifejező erőt is. Komoly állóképességet és erőt, ugyanakkor hajlékonyságot és dinamikát is igényel. A tánctanulás során nem csak a növendékek fizikai állóképessége javul, hanem ritmusérzékük, alkalmazkodó-, és koncentrálóképességük is fejlődik.

Az akrobatikus rock and roll a Magyar Táncsport Szakszövetség keretében bejegyzett sportágként működik. A bemutatott koreográfiák sikerét az akrobatikus elemek pontos kivitelezése és a párok összehangolt kéz-, és lábmunkája határozta meg. Bár idővel a technikai kivitelezés mellett a zene másodlagossá vált, még most is láthattunk olyan csoportokat, akik a zene stílusához illő jelmezben egy történetként foglalták keretbe az előadást. Azonban függetlenül attól, hogy régi vagy mai zene szól, a rock and roll lelkesíti és mozgásba hozza az ifjúságot.