Ékszerek és ásványok a Kondorban

Írta:  2015.04.03.
Közel két évtizedes múltra tekint vissza az ékszer- és gyöngykiállítás és vásár, illetve az ásványbörze a Kondor Béla Közösségi Házban. Húsvét előtt hagyományosan az ékszereké a főszerep.

Közel két évtizedes múltra tekint vissza az ékszer- és gyöngykiállítás és vásár, illetve az ásványbörze a Kondor Béla Közösségi Házban. Húsvét előtt hagyományosan az ékszereké a főszerep, de Szabó Csabáné népművelő szerint könnyen elképzelhető, hogy jövőre összevonják a két rendezvényt.
- Eddig is volt átjárás a két esemény között, azaz az ékszerek is megjelentek az ásványbörzén és viszont – mondta a március 28-i ékszerkiállítás és vásár főszervezője. – Idén a vártnál valamivel kevesebb kiállító érkezett, de nagyon szép kínálattal. Drágaköveket, féldrágaköveket, saját készítésű ékszereket, medálokat, gyűrűket lehetett vásárolni a bolti áraknál jóval olcsóbban.

A főszervező elmondta, hogy a mostani kiállítás volt az első, amit nem vasárnap rendeztek, ezért a megszokottnál kevesebb érdeklődő jött el, de azért így is sokan válogattak, nézelődtek. Különleges, színes ékszerekkel vonta magára a figyelmet Sziráczki Anett üvegékszer készítő asztala. A fiatal képzőművész az egyszerű ablaküvegtől kezdve a drága, kimondottan ékszerkészítésre való speciális üvegig szinte mindent felhasznál egyedi termékeihez.

- A legnehezebb talán a faliórák elkészítése, és sajnos a medálokat díszítő matricákat sem lehet itthon beszerezni. Saját ötleteim mellett a megrendelők elképzeléseit is szívesen formába öntöm – mondta Sziráczki Anett, aki jövőre egyedi üvegtálakat is szeretne készíteni és elhozni.
Állandó résztvevője a börzéknek Czibor Károly is. A térképész lassan 30 éve gyűjti a különböző ásványokat. Ezúttal mintegy 100 különböző ásványt hozott el, amelyek között éppúgy akadt néhány száz forintot érő, mint 30-40 ezer forintba kerülő darab is.
- Népszerű a színes ametiszt, vagy a hegyi kristály, amelynek sokan mindenféle gyógyhatást is tulajdonítanak, de keresik a piritet és általában a színesebb köveket – mondta a gyűjtő, aki szerint az ásványokkal foglalkozni inkább csak szenvedély, mint üzlet. – A lelőhelyek többsége magán- vagy céges tulajdonban van, és bár sok helyre beengednek, egyre nehezebb a gyűjtés.