A Holdhercegnő és a karnevál

Írta:  2015.02.13.
N. Kiszely Melinda díszlet-, jelmez- és bábtervező kiállítása A jelmezek világa címmel február 11-én nyílt meg a Pestszentimrei Közösségi Ház galériájában.

N. Kiszely Melinda alkotásaival nem először találkozhattunk a Pestszentimrei Közösségi Házban. Tizenkét évvel ezelőtt a Maszkok és maskarák, majd a Mátyások és pofonok, most pedig A jelmezek világa címmel mutatta be munkáit.

– 1996 elejétől a Sólyom Tamás zeneszerző által írt Íróasztalmese című báboperett figuráit terveztem és kiviteleztem – emlékezett vissza a művész – Óriásbábokat is ekkor kezdtem el tervezni. Nagyon sok lelkes kisgyermekkel kerültem kapcsolatba a kiállítások alkalmával, akiknek játékkészítést tanítottam.
1997-től a Duna Televízióban nyílt lehetőségem díszletek, bábok, jelmezek tervezésére gyermekműsorokhoz. Két évig ment nagy sikerrel a Zöldszem, Zöldfül című számítógépes természettudományi vetélkedő az általam tervezett díszlettel.
A művész több budapesti színházban dolgozott illetve dolgozik ma is, és gyakran kap meghívást vidéki, határon túli színházakba is báb-, díszlet-, jelmeztervezőként, rendezőként.
A karneváli időszakhoz kapcsolódva N. Kiszely Melinda a kiállításra főleg reneszánsz és barokk korszakot idéző ruhákat, jelmezeket hozott el. A tárlaton többek között láthatunk saját tervezésű és kivitelezésű öltözékeket, mint például a Koldus és királyfi, a Holdhercegnő jelmeze és különböző fantáziaruhákat, valamint saját elképzelése szerint átformált, átdíszített színházi jelmezeket is.
Ódor Katalin, a Pestszentimrei Közösségi Ház igazgatója köszöntötte a vendégeket, majd Babják Annamária színművész nyitotta meg a kiállítást. A művész fia Mozart: Varázsfuvola című operából Papageno áriáját énekelte, ezzel emelve az est hangulatát.
A tárlat március 2-ig tekinthető meg.