Hiánypótló kiállítás

Írta:  2014.12.12.
Ritka látvány, hogy bevásárlóközpontban járva-kelve, a megannyi karácsonyi portékáját kínáló kirakat közt, egyszer csak szemünkbe ötlik egy kiállítás. A KÖKI Terminál második emeletén, az Ég és Föld című repüléstörténeti kiállítással vár mindenkit a Tomory Lajos Pedagógiai és Helytörténeti Gyűjtemény.

Már kintről látható a kirakatként is szolgáló, tágas tárló, amelyben repülős egyenruhák pihennek. Odabent folytatódik a vitrinsor. Mindegyikükben gondos munkával összegyűjtött tárgyi emlékek. Egykori jegyek, bögrék, vagy éppen egy fedélzeti mikrofon, amelyik az 1975-ös repülőgép katasztrófára emlékeztet. A mentésben résztvevők egyike őrizte meg a roncsok közt épségben maradt relikviát.
A kiállított repülőülések, vészkijárat és turbinakerék közt üdvözölte, a múlt csütörtöki megnyitóra egybe gyűlteket Ughy Attila, polgármester.

– Ez a kiállítás élő emlékezete a repüléstörténet XVIII. kerületben elfoglalt helyének. Nem is gondolnák sokan, mennyire meghatározza a repülőtér egy városrész életét.
Az összegyűjtött tárgyakra utalva Ughy Attila elmondta, a relikviák arról beszélnek, miként szövődött bele az egykori Malév a kerületben élők egyéni történelmében.
A polgármester bizakodásának adott hangot, amikor arról szólt, hogy akiknek szülei a múltban a légi iparban dolgoztak, azok egy megújult, a kor kihívásainak megfelelni képes légi iparban tudnak majd elhelyezkedni.

– Most volt Varsóban az AirLED program záróeseménye. E program helyi gazdasági fejlesztések és a repülőtér együttműködését célozza. Ha tudjuk növelni a repülőtér prosperitását, akkor új és új munkahelyeket tudunk teremteni a kerületben – fogalmazott Ughy Attila, majd zárásként egy figyelemreméltó számadatra hívta fel a figyelmet. Eszerint, éves szinten egymillió utas, ezer új munkahelyet jelent.
Heilauf Zsuzsanna, gyűjteményvezető kiemelte, a kiállítások őrzése minden esetben nehézséget jelent, a most újra indult kulturális közmunka programnak köszönhetően a kiállítóterem, keddtől vasárnapig, délelőtt tíz és délután hat között várja az érdeklődőket.

A gyűjteményvezető megköszönte a közreműködők nélkülözhetetlen segítségét, a helyiséget a KÖKI Terminálnak, a Városgazda XVIII. kerület Nonprofit Zrt-nek a kiállító tér felújítását, a Légiközlekedési Kulturális Központnak a Malév relikviákat, a Magyar Repüléstörténeti Társaságnak a megnyitót, Lőcsei Zoltánnak a repülőgép maketteket, valamint a Tomory Lajos Pedagógiai és Helytörténeti Gyűjtemény és a Kondor Béla Művelődési Ház munkatársai munkáját, illetve Fodorné Nagy Veronika kurátori közreműködését.
A kiállítás megnyitásával együtt mutatták be a Heilauf Zsuzsa szerkesztette az Ég és Föld - A polgári repülés Budapest 18. kerületében című kötetét, valamint az időközben elhunyt Kasza József: Légjáró varázsló, mesék a repülésről kicsiknek és nagyoknak címet viselő könyvét.