Versek, prózák, fotók

Írta:  2014.12.09.
A kerületünkben is jól ismert író-költőnek, Kanizsa Józsefnek most jelent meg a legújabb két kötete.
Kanizsa Józsefnek a Varázslatos, ezerarcú Budaörs és a Naszályi pillanatok című könyvével immár 42 kötete látott napvilágot. A legutóbbiak a két településhez kötődő verseket, prózákat és archív fotókat tartalmaznak. A szerző nem véletlen, hogy a naszályi pillanatokról oly meleg szeretettel ír, mert itt ismerte meg későbbi feleségét, Vilmát, akivel immár ötven éve kötötték össze az életüket. Azóta zárta szívébe a naszályi hegyeket, a patakokat, a festői tájat és az itt élő embereket is. Az író bemutatja Naszály hangulatát, szépségét, finom harmóniáját.

Egy másik település, Budaörs is közel áll Kanizsa Józsefhez, pedig nem itt született és nem is élt itt soha. A titok nyitja az lehetett, hogy Budaörsön élt íróbarátja, Kende Sándor, akivel a Krúdy-körben kötött mély barátságot és gyakran látogatott el a településre.
Kanizsa József a Varázslatos, ezerarcú Budaörs című kötetében kéttucatnyi a városról szóló vagy budaörsi ihletésű versét szedte csokorba, de helyet kapott a könyvben néhány irodalmi dokumentum és prózai írás is. A kiadványban a versek dominálnak, képek villannak fel, és hangulatokat élhetünk át.
Kanizsa József első írásai Zalában, a Zalai Hírlapban jelentek meg, 1958-ban. Emellett számos irodalmi folyóiratban, újságban, antológiában publikált. Újságíróként több lapnak volt a külső munkatársa, s lapot, és könyveket is szerkesztett. Évtizedek óta nyit meg kiállításokat. Természetesen mindannyiszor hozzátéve a szavajárásaként ismert mondást: mindezt zalai szívvel teszem!
Az irodalmár a pályája során számos kitüntetésben részesült, többek között a Krúdy Gyula-emlékérem bronz és ezüst fokozatának (1989, illetve 2002), a Magyar Kultúra Lovagja címnek (2002), a Krúdy-emlékplakettnek (2007) és a Körmendi Szabad Sajtóért elismerésnek (2012) a birtokosa. 2009-től Kőbánya díszpolgára.