A közös zenélés öröme

Írta:  2014.11.26.
A Túri család és barátai népzenei koncertet adtak november 23-án a városháza dísztermében.
Kicsinek bizonyult a díszterem, olyan sokan jöttek el a Túri család és barátai című népzenei koncertre. Akinek nem jutott hely, az az ajtóban állt, vagy az előtérben a pótszékekre ült le, és onnan hallgatta a szebbnél szebb dalokat, nézte a táncosokat.

– Immár harmadik éve, hogy Márton-nap környékén fellépünk a díszteremben – mondta Túri András népzenész, művésztanár. – Családi koncertként említjük a rendezvényt, de pontosabban fogalmazva a Túri család és barátai adnak koncertet. Amikor a gyerekeink táncolnak, akkor nem tudnak muzsikálni, és fordítva. Ezért a zenészbarátaink is eljöttek, hogy fellépésükkel színesítsék a műsort.
Túri András azt is elmondta, hogy otthon gyakran zenél együtt a család. Úgy akarják átadni gyerekeiknek a népzene és a néptánc szeretetét, mint ahogyan régen tették az emberek: nem intézményben sajátították el a népi kultúrát, hanem apáról fiúra szállt.
A rendezvény célja egyrészt a közös családi és baráti muzsikálás, másrészt az, hogy a közönség is kedvet kapjon az otthoni zenéléshez.

– Nem baj, ha a hangszert nem szólaltatják meg profi módon. Nem ez a lényeg, hanem a közös zenélés, az éneklés öröme. Ezzel a koncerttel is arra buzdítunk mindenkit, hogy kezdjen el otthon zenélni. A műsorral mi sem törekszünk profizmusra, nem ez a célunk, hanem az örömteli, közös produkció a gyerekeinkkel és a barátainkkal.
A népzenei koncerten fellépett Túri András és Túriné Jámbor Rita népzenész és négy gyermekük: Bálint (8), Péter (14), András (18), Zsófi (22 éves). A rendezvényen közreműködött még többek között Oláh György (prímás), Szűcs Sándor (brácsás), Pálfi Zsolt (bőgős), Fülöp Zsuzsa (erdélyi népdalénekes), Vörös Árpád (néptáncpedagógus) és a Tébláb Művészeti Iskola több növendéke.