Az R-GO több, mit három évtized után is a csúcson

Írta:  2014.11.19.
Neoton és R-GO, akár a nyolcvanas években. Sőt fellép még Kiki és Sipos F. Tamás is azon a december 27-ei Sportkastélybeli nosztalgia bulin, a We Love The 80’s-on, amelyik valóban a nyolcvanas évtizedet hivatott megidézni. Az egyik fellépővel, Szikora Róberttel beszélgettünk.
– Amióta a műfaj, az úgynevezett pop, vagy könnyűzene létezik, talán azóta gondol mindig nosztalgiával a megelőző évtizedek slágereire a hallgatóság. Vajon miért?
– Erről elsősorban a közönséget kellene megkérdezni. Én úgy gondolom, ezek a számok nem most kerültek be ismételten a köztudatba, hanem mindig is jelen voltak. Nem lehetett házibuli soha Hungária, és R-GO nóták nélkül, de a szórakozóhelyeken, a rendezvényeken, és bizonyos rádiókban, tévékben is folyamatosan szóltak, és szólnak a dalaink. A számaink örök fiatalságot jelentenek a rajongóinknak, miközben nosztalgikus érzés is elfogja őket. Mindenki az életének valamelyik pillanatához köti a dalokat. Többször mesélték már nekem a rajongóim, hogy a kikapcsolódáson, bulizáson, feltöltődésen kívül, akadt olyan szituáció az életükben, amikor a dalaimból merítették az erőt.

– Ugyanakkor az előző korszakok zenéi kétségtelenül jobbak a jelenkorinál. Elég annyi, azok ma is slágerek. Miért? Tehetségesebb szerzők, előadók működtek?
– Más a világ. A mai előadók között is nagyon sok tehetséges zenész van. Ugyanakkor ma bárki énekesnek, vagy egy együttes vezetőjének kiálthatja ki magát, régen ezt vizsgához kötötték. Amikor megalakult az R-GO, behívtak minket az Országos Rendező Irodába (ORI), hogy tegyünk vizsgát, pedig előtte már játszottam a One Word-ben, a Ferm-ben, és a Hungáriában. Nagyon szigorú megmérettetés után adták csak ki az engedélyeket. Emlékszem, tele volt az ORI székház, ott várakoztak a zenészek, hogy megkapják a működéséhez szükséges papírokat.

Az R-GO és a fiatalok

– Az R-GO fellépésein milyen a korosztályi összetétel?
– Minden korosztály megtalálható a koncertjeinken. A gyerekektől, az idősebbekig. Vannak olyan rajongóim is, akik, amikor megalakult az R-GO, akkor voltak fiatalok, ma pedig már a gyermekeikkel járnak a koncertjeimre. Nyáron turnéztam a volt mentoráltjaimmal, a By The Way-el, és az MDC-vel. Nagyon sok fiatal megszeretett minket, azok közül, akik akkor még csak az X-faktoros csapatok miatt jöttek el, de ma már az R-GO bulikon is az első sorokban állnak, és ugyanúgy fotót, aláírást kérnek tőlem a végén, mint az idősebb generáció tagjai.
– Másként kell ma dalt írni, mint a nyolcvanas években?
– Én ugyanúgy írom a dalokat most is, mint régen. Előbb a zene van meg, aztán arra írom a szöveget. Kicsit lehet újítani, a stíluson belül maradva, a mai hangzásvilágnak megfelelően, de éppen csak. Nagyon furcsa lenne például, ha a Csikidamból egyszerre elektronikus zene válna azért, hogy megfeleljünk a mai kor igényének. Sajnos a CD vásárlása már nem divat, az internetről szinte minden letölthető. Régen, amikor megjelent egy lemez, az emberek tömött sorokban, egymást taposva álltak sorba, hogy elsőnek vehessék meg a korongot.

A slágereket játszani kötelező

– Az R-GO nosztalgia zenekar?
– A közönség a koncerten általában az ismert számokat, a slágereket várja, tehát túlnyomórészt ezeket játsszuk, de az R-GO nem nosztalgia zenekar. Ha ezt a szót használnánk, akkor az azt jelentené, hogy csak a múltunkból tudunk élni, és mindig csak a régi, szép időkre emlékeznénk. Az R-GO ma is aktív. Jövőre 32 éves lesz a zenekar, tele vagyunk tervekkel, készül majd új lemez is, folyamatosan turnézunk itthon, és külföldön egyaránt. A koncerteken mindig eljátszunk néhány új dal is.
– Mekkora az igény az új számokra?
– Új számokra mindig van igény, a rajongók, a közönség el is várja, hogy aktív legyen a kedvenc zenekara. Ebbe beletartoznak az új dalok is, ugyanúgy, mint az, hogy folyamatosan játszunk, vagy klubösszejöveteleket tartunk.

Csikidam akkor és most

– A We Love The 80’s időutazást ígér?
– Amit mi garantálni tudunk, az egy fergeteges Csikidam party. Minden korszakunkból eljátsszuk a legnagyobb slágereinket, de természetesen az új dalok is helyet kapnak majd a műsorban.
– Ön az egyik népszerű tévés tehetségkutató zsűritagja és mentora. Mit gondol, mennyi esélye van az X-faktorosoknak, hogy olyan hosszú pályát fussanak be, mint ön?
– Megjósolni nem tudom, a közönség, és az idő majd eldönti. Az biztos, hogy a tehetség megvan ezekben a versenyzőkben. A műsor nem garancia, csak egy lehetőség. Ha van bennük kellő elhivatottság, és kitartás, akkor bármi lehet. Mindenesetre az X-Faktor sikere azt mutatja, hogy a nézők kíváncsiak az új tehetségekre.