Mindig lesznek rockerek

Írta:  2014.09.12.
A hazai rockzene hőskorát bemutató vándorkiállítás érkezett a Kondor Béla Közösségi Házba. Csaknem fél évszázad eseményeit idézik fel a korabeli plakátok, fényképek és relikviák.

A Magyar rocklegendák vándorkiállítás majd öt évvel ezelőtt, 2010 januárjában indult útjára Várpalotáról. A Német Nyiba Sándor birkózó olimpikon, költő, zenész és Czapp József rádiós műsorvezető által létrehozott tárlat a maga nemében egyedülálló módon foglalja össze a hatvanas évektől napjainkig a rockzene történetét.

A kiállításon 50 tablón elhelyezett fotók, plakátok és poszterek mutatják meg 100 magyar zenekar fénykorának eseményeit. A falon és a vitrinekben neves zenészek relikviái kaptak helyet, például Radics Béla gitáros bíbor Gibson gitárjának élethű másolata, Varga Miklós énekes csizmája, Szigeti Ferenc gitáros első gitárja, amin anno megtanult játszani, illetve Som Lajos basszusgitáros mellénye.

Az élő zene ereje

A kiállítást szeptember 10-én Lévai István Zoltán alpolgármester nyitotta meg, aki elmondta: bár ő maga nem kemény rocker, mégis elismeri a rockzenében rejlő erőt és az igényes zenei alapokra épülő gondolatiságot. Ezt vallja a rockzenét éltető Német Nyiba Sándor is, aki az est házigazdája volt.

– Fontos, hogy a rockzene és egyben minden olyan zene, amely valódi hangszeres tudást igényel, s pozitív irányba formálja a jellemünket, ne merüljön feledésbe. Nem szabad hagynunk, hogy a napjainkban terjedő diszkóláz és a playback elnyomja az élőzenét játszó tehetséges fiatalokat – mondta a zenész, majd talán a szavait is nyomatékosítani akarván két saját szerzeményével örvendeztette meg a közönséget.

Legendák nyomában

Az elmúlt csaknem fél évszázad során generációk nőttek fel a rockzenén. Mindenki emlékszik egy-egy meghatározó dalszövegre vagy koncertekre, amelyek alatt szerelmek, barátságok születtek. Nincs ez másként a zenészekkel, a zenekarok tagjaival sem. A megnyitó után ezekről az emlékekről, a kezdetekről, örömről és bánatról beszélgetett Német Nyiba Sándor három figyelemre méltó művésszel. Som Lajos mellett Csiga Sándor szövegíró és Vörös István zenész, a Prognózis énekese volt a vendége, akik mind a mai napig ízig-vérig rockerek.
A kiállítás szeptember 18-ig tekinthető meg a Kondor Béla Közösségi Házban, 9 és 19 óra között.