Ez volt a legjobb

Írta:  2014.09.10.
25 ezer látogató, 64 főzőcsapat az idei Szeptemberi Kóstoló zárómérlege.
Különösen jó hangulatú Szeptemberi Kóstolóval kezdhették a kerületben élők az ősz eleji fesztiválok sorát. A rendezvény sikerét bizonyítja, hogy becslések szerint 25 ezer látogató kereste fel a három nap alatt, és hogy szombaton, a fő napon több mint 60 bográcsban, grillrácson, tárcsán, gulyáságyúban készültek az ételek.

– Jaj, a kenyeret otthon felejtettük – kapott a fejéhez Pintér Béla, az 1908 SZAC elnöke, majd sportemberhez méltóan felpattant egy kempingkerékpárra, hogy pótolja a mulasztást. A rövid közjáték jól mutatja, milyen lázas munka folyt a Szeptemberi Kóstoló főzőfalujában szombaton reggel, ahol már 7 óra után néhány perccel felsorakoztak a főzőverseny csapatai.

Élet a főzőfaluban

A főzőfalu élete pontosan mutatja, hogy bár a Szeptemberi Kóstoló az elmúlt években kulturális kínálatával is a legnagyobb fővárosi fesztiválok közé emelkedett, a lényege azért még mindig a főzőverseny, amely nem egyszerű gasztronómiai esemény, sokkal inkább a helyi közösség ünnepe. A kezdetekben baráti társaságok szombati piknikjének számító ősz eleji esemény ma már seregszemle és korzó egyszerre. A baráti csoportok mellett helyi cégek, intézmények munkatársi közösségei, civil és társadalmi szervezetek, sportegyesületek tagjai jönnek össze, hogy egyfelől megmutassák magukat a nyilvánosságnak egy félig komoly, félig tréfás versengésben, másfelől találkozzanak azokkal, akikkel a mindennapi rohanásban ritkán tudnak beszélgetni.

A hely hangulatát jól mutatja, hogy az ember itt könnyedén kaphat kölcsön kisbaltát, bicskát, dugóhúzót vagy éppen gyufát, ha volt olyan feledékeny, hogy ezek valamelyike nélkül indult el főzni, nem beszélve az olyan nemes gesztusokról, mint például a Grillerek csapatáé, amelynek tagjai, mielőtt hozzáláttak volna a versenymű elkészítéséhez, gyors reggelit kreáltak a tárcsán, és azzal végigkínáltak a versenytársakat is. Az ember elleshet továbbá érdekes trükköket. Például hogy miként lehet a bográcsban reggelire fánkot sütni.
A szervezők remek találmánya, hogy a korábban a Bókay-kert jó részét lefedő bográcstengert külön főzőfaluvá rendezték át: a terület lakályosabb, nem beszélve arról, hogy a füst így csak azokra a szépekre száll, akik önként vállalják a részvételt a munkában. Így lehet továbbá műsort szervezni a grillrácsok, gulyáságyúk és bográcsok körül tüsténkedőknek. Ebben az évben egy pantomimművész és egy cigányzenekar is adott műsort – utóbbi főképp a Városgazda XVIII. kerület Nonprofit Zrt. HR-es csapatának örömére, akiknek munka közben is volt energiájuk néhány nótát elénekelni.


– Nagyon örülök, hogy a főzőfesztivál népszerű hagyománnyá vált a kerületben – mondta Ughy Attila polgármester kora délután, az eredményhirdetésen tartott rövid beszédében. – Örülök, mert ez kiváló alkalom arra, hogy találkozzunk. Sietek hozzátenni: nem az egyetlen alkalom, hiszen szeptemberben minden hétvégére jut egy olyan esemény, ahol összejöhetünk. A második hétvégén, a Sportízelítőn itt, a Bókay-kertben még le is adhatjuk azt a pár kilót, amit a finom falatok kóstolása közben felszedtünk, a harmadik hétvégén pedig egy hungarikumfesztiválon találkozhatunk újra. Én ott leszek mindegyiken. És önök?

Mint régen

A gasztronómia tehát – mint azt a név is mutatja – a Szeptemberi Kóstoló lelke. Ehhez járul az a tény, hogy a szervezők (a Városgazda Zrt. Sport-, Rendezvény- és Médiadivíziójának a Bókay-kerti rendezvényekkel foglalkozó csoportja) az elmúlt években tematizálással igyekeztek érdekesebbé tenni a főzőversenyen kívüli étel- és italkínálatot: 2013-ban egy cseh sörfalu költözött be a Bókay-kertbe, idén a magyar borvidékek képviseltették magukat, az ételek pedig mindkét évben ezekhez illeszkedtek.

Ami a kulturális kínálatot illeti: évről évre bőségesebb és kicsiszoltabb, és az idei túltett minden eddigin. Bizonyíték erre, hogy bár az eső mindhárom nap ijesztgette a közönséget és a szervezőket egyaránt (szombaton és vasárnap csak a hajnali órákban esett, a pénteki kezdőnapon azonban a KFT koncertje alatt is), ez nem zavart senkit: a kert megtelt, tömegek tapsoltak a Pál Utcai Fiúknak, a Belmondónak, Harcsa Veronikának, a Karthagónak, Balázs Fecónak, az Irigy Hónaljmirigynek, az Alma együttes vasárnap délidőben adott koncertjére pedig olyan nagyszámú közönség jött össze, ami már-már a hetvenes évek tabáni nagykoncertjeit idézte.

– Annak ellenére, hogy ugyanezen a hétvégén számos hasonló rendezvény volt Budapesten és a környékén – például a budafoki pezsgőfesztivál, a közmédia napja, a Szeptemberfeszt és az Etyeki Piknik –, a helyi közönség, úgy tűnik, mégis a Szeptemberi Kóstolót választotta. Ez csodálatos dolog, és kedvező jelnek tekintjük arra, hogy jó irányba haladunk a szervezéssel – mondta Csempesz Iván főszervező.


Kelták éjszakája

– Mindenkihez még nem sikerült eljutnunk, de nagy lépést tettünk afelé, hogy a pestszentlőrinci és pestszentimrei közönség jobban értse és jobban szeresse a kelta zenét, táncokat – mondta határozottan Bencze András, a kerületi illetőségű Serica folk ’n’ roll zenekar vezetője.

A Serica hosszú évek óta sikeresen turnézó együttes (korábban Kék Bab néven szerepelt), rendszerint az Attitude Dance Company ír sztepptánccsapattal együtt lépnek fel, így a klubokból hamar kiléptek a fesztiválok nagyobb színpadaira, nagyobb nézőközönség elé. Az ország minden területén ismerik és kedvelik őket, már csak arra vágynak, hogy a XVIII. kerület közönsége is több figyelmet fordítson a műfajra, illetve a bandára. Ezért szervezték meg 2013 októberében a Rózsa Művelődés Házban az I. Pestlőrinci Kelta Fesztivált, amelynek sikerén felbuzdulva most a Szeptemberi Kóstoló Szabadtéri színpadára egy ugyanilyen tematikus rendezvényt hoztak el.
– Annyira jól sikerült, hogy reméljük, a következő Kóstoló programjában is szervezhetünk ilyet – fejezte ki reményét Bencze András. – A Rózsában is nagyon sikeres volt a tavalyi rendezvény, de a Bókay-kert fesztiválos légköre még több jót tett nekünk.
A délutáni előadókat egész családok, idősebb nézők is figyelték, hallgatták, míg az esti program keményvonalasabb folkpunk bandáinak műsorát már inkább a fiatalok nézték és táncolták végig.
– Az egyik legnagyobb siker éppen az volt, hogy el tudtunk jutni a fiatalokhoz.
A zenekarvezető azt is elmondta, hogy készül a Serica második lemeze. Ehhez forgatnak egy klipet, és hangfelvételt szeretnének egy rangos szimfonikus zenekarral.
– A felvételt remélhetőleg a Kondorban készíthetjük majd el, vagyis ismét a kerületben dolgozhatnánk – árulta el Bencze.

Sétálni drogosszemüvegben

– Hát, ezt nem lehet kibírni! – kiáltott fel egy fiatal lány, aki éppen egy különös szemüveget rángatott le az arcáról. Mindezt a Bókay-kert szívében, az egykori villaépület mellett berendezett téren, ahol a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság Dél-pesti Önkéntes Mentőcsoportja vonult fel technikával, mentőkutyákkal, érdekes feladatokkal és rengeteg meglepetéssel.

– A szemüveg, amit a hölgy kipróbált, azt szimulálja, hogyan lát valaki alkohol befolyása alatt. A tesztpályán bárki kipróbálhatja, hány lépést képes ilyen látással normálisan megtenni. Különben épp az előbb volt itt egy úr, aki felvette, és azt mondta, hú, ez tényleg olyan – mesélte Székely László, a mentőcsoport tagjaként is működő Lőrinc-Kertváros Polgárőr Csoport vezetője, akitől azt is megtudhattuk, hogy egy másik szemüveg az éjszakai látási viszonyokat képezi le, egy harmadik pedig azt, amit drogos állapotban láthat az ember.
A szimulációs szemüvegek mellett nagy érdeklődést vonzott a technika is. A mentőcsoport tagjainak már azért is kijár a tisztelet, hogy képesek voltak két napot végigdolgozni egy olyan területen, ahol a kipróbálható rendőrautó szirénáját félpercenként bőgették fel az érdeklődő gyerekek.
Az igazi sztárok persze a mentőkutyák voltak, amelyek a fesztiválozó tömeg zsibongása és zaja közepette, a mindenünnen áradó ételillatnak is keményen ellenállva végezték el a rájuk kiszabott feladatokat – a közönség nagy örömére.

Fesztiváltörténet

A Szeptemberi Kóstolót 2011-ben rendezte meg első alkalommal az önkormányzat az akkorra jogi viták miatt ellehetetlenülő Septemberfest helyett. A cél tiszta volt: megőrizni a kerületi baráti társaságok által teremtett civil hagyományt, a főzőversenyt, amely alkalmat ad arra, hogy évente egyszer kötetlen formában találkozzanak egymással a helyi közösségek tagjai. A fesztivál szervezését az önkormányzat cége, a Városgazda XVIII. kerület Nonprofit Zrt. vállalta magára. Az első évben még egynapos rendezvény nagyon hamar háromnapos eseménysorozattá bővült, és a kulturális kínálata is gazdagodott. A popműfaj képviselői mellett egyre nagyobb számban jelentek meg az alternatív rock népszerű előadói, sőt a dzsessz és a folk kiválóságai is. A szervezők minden évben új ötlettel állnak elő a gasztronómiai kínálat színesítésére: a testvérvárosok közreműködésének köszönhetően népek konyhája, majd cseh sörfalu, most pedig a magyar borvidékeket reprezentáló borfalu várta a látogatókat kiváló enni- és innivalókkal. A Szeptemberi Kóstoló ma már nemcsak a kerület legnagyobb fesztiválja, de Budapest legrangosabb eseményeinek egyike is.

És hogy a katasztrófavédelemben dolgozók számára sokszor a szabadnap is munkanappá válhat, arra bizonyíték a vasárnap délelőtt, amikor a tűzoltóknak ki kellett segíteniük a látványosságként kiállított járműben üldögélő gyerekeket, mert hívást kaptak.
– Kérünk szépen egy kis utat a fiúknak – terelte félre az Alma-koncertre igyekvőket egyikük, mondván: riasztást kaptak.

Hogyan megy a villamos?

– Üljünk fel arra is! – Ezt a mondatot számtalanszor volt kénytelen végighallgatni minden szülő, aki a szeptember 7-i vasárnapot a gyerekeivel a Bókay-kertben töltötte. Ugyanis a Szeptemberi Kóstoló hagyományai közé tartozik az is, hogy a gasztronómiai és a kulturális programokat egy vidám vásárba ágyazzák be, amelyben kézműveseket, hagyományos népi játékokat, klasszikus vurstlit éppúgy találni, mint úgyvenezett ability-parkot, ahol… A körhinta, dodzsem, elektromos autó, trambulin mellett örök kedvenc a kisállat-simogató, amelynél pónilovaglásra is befizethették a gyerekeket a szülők. A lovacskák szorgalmasan jártak körbe szombat délelőttől.

– Bírják egész nap – nyugtatott meg vasárnap délelőtt a gazdájuk. – A fesztivál után bőven lesz idejük kipihenni magukat.
A vásári standok között verték fel sátrukat a helyi civilek is.
– Tessék, itt egy érdekes feladat. Ki tudja-e rakni, hogyan következnek egymás után az 50-es villamos megállói, mondjuk, a lajosmizsei sorompótól? – kérdezte Heilauf Zsuzsanna helytörténész, az érdekes feladatokkal felvonuló Tomory Lajos Pedagógiai és Helytörténeti Gyűjtemény vezetője. Itt kell bevallanunk, hogy ejtettünk hibát.

– Van kedved kiabálni? Most kiabáló verseny van – szólította meg a négy és fél éves Sárát Ivády Anett meteorológus, aki kollégáival az ökosátorban meteorológiai és humánmeteorológiai feladatokkal igyekezett megállítani az érdeklődőket.
Sorolni is nehéz, mi minden várta még a fesztiválozókat. Az azonban biztos, hogy aki egy napnál többet töltött a fesztiválon, vasárnap, az Ocho Macho és a Gesarol koncertje után ezzel a gondolattal tért haza: ez volt az eddigi legjobb Szeptemberi Kóstoló.

A főzőverseny eredménye
Családi bulival folytatódik a Kóstoló
Bál a Bókay-kertben