Kétség és remény

Írta:  2014.09.08.
Madách Imre emlékére nyílt kiállítás a Fehéren Feketén Galériában. A festői hatású illusztrációk nosztalgia nélkül mesélnek az ember tragédiájáról.
Frömmel Gyula festőművész, a Magyar Kultúra Lovagjának Madách emlékére című kiállítása szeptember 3-án nyitotta meg kapuit a Fehéren Feketén Galériában. A kiállítás Madách Imre egyik legjelentősebb művét, Az ember tragédiája című alkotást dolgozza fel, mely filozofikus mű értelmezése sokszor megosztja a közönséget.

A megnyitón a vendégeket a galéria tulajdonosa, a tárlat kurátora, Nádasdi Mihály képzőművész köszöntötte. A kiállítást Feledy Balázs, művészeti író nyitotta meg.
– Ezen kiállításon nemcsak egy művész vizuális alkotását láthatjuk, hanem egy gondolati építményt, aminek az alapja az emberi létezés elemi problémáit végigjáró mű. Nem egyszerű illusztrációkról van szó, hanem a mű belső átélésének megjelenítéséről – emelte ki Feledy Balázs.
A tizenöt szín feldolgozásából tizenhat grafika született és mindegyik alatt eredeti nyelvezettel olvasható az a néhány sor, ami megihlette az alkotót. Már-már közhellyé vált idézeteket azonban hiába keres a néző, a festőművész olyan sorokat választott, amelyek a háttérbe szorulnak ugyan, de fontos jelentéssel bírnak. A tárlat előzetes bejelentkezés után, szeptember 28-ig tekinthető meg a galériában.