A könyvelő alkotóművész

Írta:  2014.09.04.
Bardócz Apolka kiállítása Babol boltja címmel szeptember 1-jén nyílt meg a Városháza Galériában.
A tárlat címe ugyan szójáték, de egyben arra is utal, hogy az ott látható ékszerek, használati- és dísztárgyak megvásárolhatók. Bardócz Apolka könyvelőként dolgozik egy cégnél és hamarosan megszerzi a mérlegképes könyvelői képesítést. Ő nem véletlenül tévedett a számok világába, hanem hobbiként alkot. Úgy érzi, hogy így kerek az élete.

A bemutatott kiállítási anyag nagy része az idén született, de van közte olyan, amelyet régebben készített édesanyjának.
– Sokféle kézműves technikát megtanultam már, de szeretném majd kipróbálni magamat ruhavarrásban, nemezelésben és viaszfestésben is – mondta a fiatal művész.

–2008-ban jött először velem alkotótáborba Apolka, ahol mindennap új kézműves technikákat tanítottunk meg a gyerekeknek – mesélte Diráné Huszár Gertrúd, a Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzat Idősekért-Fiatalokért Közalapítvány kuratóriumának titkára. – Érdekes volt a megismerkedésünk története is. Egy tornacipős, farmeres, hátizsákos fiatalt vártam és ő megérkezett a gyülekezőhelyre magastalpú cipőben, műkörömmel, hosszú póthajjal. Nagyon meglepődtem, és azt gondoltam, hogy jobban kell majd rá vigyázni, mit a gyerekekre. El nem tudtam volna képzelni, hogy a hosszú körmökkel tud majd gyöngyözni, lámpát készíteni… De nagyon ügyes volt, hamar elsajátított mindent, és már aznap ő is tudta a gyerekeket tanítani. Ez a hobbitevékenysége, amelyet mára már művészi szinten folytat. Apolka a következő évet is végigdolgozta a táborban és már a saját készítésű munkáit is hozta magával. Amikor megjelent a kis kofferjével, a táborvezető azt gondolta, hogy manikűrkészletet tartalmaz, de abban profi szerszámok voltak. – Jó tanár is lehetne belőle, mert nagyon tud a gyerekek nyelvén – mondta Gertrúd. – Még azokat a fiúkat is maga mellé tudta ültetni, akik szinte a focival kelnek és alszanak, hogy kézműveskedjenek.

A kiállításon Mogyorósiné Pécsi Ildikó, a Nők a XVIII. kerületért Egyesület (NATIK) elnöke köszöntötte a vendégeket, és bemutatta Bardócz Apolkát, aki az elnök lánya, ezt követően Diráné Huszár Gertrúd beszélt a fiatal alkotóról, majd Ughy Attila polgármester nyitotta meg a kiállítást.