A Piros iskolában is becsengettek

Írta:  2014.09.02.
Csaknem 60 elsős kisdiák várta megilletődve az évnyitót a pestszentlőrinci Német Nemzetiségi Általános Iskolában.

60 elsős kisdiák várta megilletődve az évnyitót a pestszentlőrinci Német Nemzetiségi Általános Iskolában. A kicsik többnyire mosolygósak voltak, mindössze egy-két könnycsepp jelent meg egy-egy mégis megszeppent kisiskolás arcán.

Elek Noémi igazgatónő évnyitó köszöntőjében büszkén utalt erre a tényre, hogy az 1927 óta fennálló intézmény falai között tanuló diákok közül sokaknak szülője, sőt nagyszülője is a Piros iskolába járt.
- Nem túlzás tehát azt mondani, hogy intézményünk generációkon átívelő hagyományokkal rendelkezik – mondta Elek Noémi. – A nemzetiségi nyelvoktató program szerint 1996 óta oktatjuk diákjainkat. A gyerekek kétnyelvű bizonyítványt kapnak, ami előkelő belépő egy középfokú intézménybe.
Az igazgatónő kiemelte, hogy az elmúlt tanévben az iskolában nyelvvizsgázókon kívül a nyári szünetben több diák is is különböző szintű német vizsgát tett.

A Piros iskola évnyitóján idén is felelevenítették a Zuckertüte, azaz a Cukorsüveg átadásának hagyományát – valamennyi elsős megkapta a finomságokkal töltött színes ajándékcsomagot. Ugyancsak hagyomány a német nemzetiségi iskolában, hogy az igazgatónő név szerint bemutatja az első osztályosokat. Idén 58 kisdiák kezdte meg tanulmányait a Piros iskolában.
A XVIII. kerületi Német Nemzetiségi Önkormányzat nevében Fekete György elnök is köszöntötte az iskola diákjait, tanárait és a szülőket, majd ismertette az önkormányzat által szervezett szeptemberi közösségi programokat, amelyek közül kiemelkedik a „Lesenacht”, a „Könyvmolyok éjszakája”. A Tengerkincs Játszóházban szeptember 12-én várják az éjjeli olvasásra összegyűlő nebulókat.
A kerület többi általános iskolájához hasonlóan az első tanítási napon a Piros iskolában is megkapták a gyerekek az önkormányzat ajándékát, a füzet- és írószercsomagot.

- Reméljük, hogy az évfolyami igények figyelembevételével összeállított tíz darabos füzetcsomag és az írószerek segíteni fogják valamennyi diákunk iskolakezdését – mondta Elek Noémi, utalva arra a tényre, hogy az intézménybe járó tanulók mintegy fele nagycsaládban él.
Az ünnepséget követően Fekete György az érdeklődőknek bemutatta az iskola területén felállított életfát. A német nemzetiség ünnepeinek jelképeivel díszített oszlop hivatalos átadását, illusztris vendégek meghívásával, szeptember folyamán tervezi a Német Nemzetiségi Önkormányzat.