Jó osztályzatból legyen sok

Írta:  2014.09.01.
A kerületi iskolák minden évben számtalan olyan elismerésben részesülnek, amelyek bizonyítják, hogy a helyi pedagógusok elkötelezetten segítik a diákok tudásának gyarapodását - mondta Ughy Attila a Brassó iskola évnyitóján.
Minden felnőtt emlékszik a gyermekkori nyarakra, a táborokra, a városi gyerekek számára kalandot jelentő hetekre a falun élő nagyszülőknél. Ezek az emlékek akkor is örökre megmaradnak az emberben, ha az iskolás évek vakációinak a vége mindig egy új korszak nyitányát jelentette. Biztos, hogy idén is tengernyi örök emléket gyűjtve érkeztek az évnyitóra a XVIII. kerületi diákok is.

Ughy Attila, Pestszentlőrinc-Pestszentimre polgármestere ugyancsak kisiskolás szünidei élményeit idézte fel a Brassó Utcai Általános Iskolában augusztus 29-én megtartott kerületi központi tanévnyitó ünnepségen mondott köszöntőjében:

– Tudom, hogy milyen nehéz kiöltözve évnyitóra menni, de ez a kényelmetlen érzés csak a második napig tartott, amikor, megosztva a nyár élményeit a barátokkal, osztálytársakkal, éreztük, hogy az iskolában is otthon vagyunk.

A második otthon

Az iskola közössége a család után a legfontosabb hely, ahova egy gyerek tartozik. A polgármester úgy fogalmazott, hogy az iskolának feladata megmutatni, hogy az erkölcs, az emberség, a szeretet, a tudás, a tisztelet és a tisztesség a mindennapi életminőséget meghatározó fogalmak. A tantárgyak által adott tudáson túl ezeknek a fontosságára is meg kell tanítani a gyerekeket.

– Az iskola így válik az oktatás mellett a nevelés intézményévé is. Kijelöli azokat a kereteket, amelyek között a későbbi, felelősségteljes életünk zajlani fog. Tudatosul a gyerekekben, hogy nincsenek egyedül. A kerületi iskolák minden évben számtalan olyan elismerésben részesülnek, amelyek bizonyítják, hogy a helyi pedagógusok érzékenyen, elkötelezetten segítik a diákok tudásának gyarapodását, a felnőtté válás nehéz, de szép folyamatát – mondta a polgármester, hozzátéve, hogy az önkormányzat továbbra is mindent megtesz a kerület oktatási intézményeinek fejlődéséért.
Zárásként Ughy Attila jó tanulást kívánt minden diáknak, és azt, hogy egy gyerek se kapjon elégtelen osztályzatot.

Modern tanterem

Tasnádi András, a Brassó utcai iskola igazgatója örömmel számolt be arról, hogy szeptember 1-jén 553 gyerek ül be az intézmény padjaiba.

– Ekkora létszámmal még sosem kezdtünk tanévet – mondta az igazgató, majd köszöntötte a 91 első osztályos nebulót, akik az iskola emblémájával ellátott színes pólót kaptak ajándékba.
A tanévnyitón Banyár László vezérigazgató vezetésével részt vettek a Városgazda XVIII. kerület Nonprofit Zrt. képviselői is, akik az ünnepséget követően Ughy Attilával és Kucsák László alpolgármesterrel, országgyűlési képviselővel együtt átadták a gondnoki lakásból kialakított új tantermet.
Tasnádi András azt is elmondta, hogy a kerület által biztosított egymillió forintos támogatásból nemsokára ebben a teremben is interaktív tábla segíti az oktatást, és a műfüves pálya karbantartásához szükséges gépet is meg tudja vásárolni az iskola.