Sztárok minden műfajból

Írta:  2014.08.16.
Nagy nevek fordulnak meg szeptember 5–7-én a Szeptemberi Kóstoló három színpadán. A szervezők arra törekedtek, hogy a műfajok képviselőinek legjobbjaiból kerüljenek ki a háromnapos gasztronómiai és kulturális fesztivál résztvevői.

Éppen negyven éve, hogy nagylemezen is megjelent a KFT együttes első kiugró slágere, amely – egy örökzöld nótához méltóan – azóta is folyamatosan kering az éterben és a táncos klubokban egyaránt: az Afrika. A Bál az Operában című harmadik album, amely ezt a dalt is tartalmazta, fordulópontot jelentett az együttes pályafutásában. Az addig inkább kísérletező, az avantgárddal kacérkodó csapat itt kezdett jól énekelhető, slágeres, ugyanakkor a „hagyományainak” megfelelően továbbra is pimasz hangvételű felvételeket közreadni, amit aztán a közönség a rajongásával meg is hálált. A KFT az 1984-ben kiadott lemez 30 éves jubileumát ünnepli az idén látványos koncertsorozattal. Ebben az ünneplésben Pestszentlőrinc-Pestszentimre közönsége is részesülhet, hiszen szeptember 5-én pénteken a Szeptemberi Kóstoló első napjának egyik fellépője a KFT lesz.

Sok műfajt képviselnek

– Több nagy név fordul meg idén a Szeptemberi Kóstoló színpadain. Azt szerettük volna, hogy a különböző műfajok legjobbjai szórakoztassák a kerületieket a háromnapos fesztiválon – tájékoztatott Csempesz Iván, a Kóstoló főszervezője.

A klasszikus rock műfajának egyik képviselője a Karthago lesz. A nyolcvanas években rendkívül sikeres csapat némi szünet után néhány éve tért vissza, és napjainkban fesztiválok színpadain, nagyszámú néző előtt lépnek fel. A nyár elején a rajongókat megijesztette az énekes Takáts Tamás hirtelen megbetegedése, aki vakbélgyulladás miatt a színpadról került kórházba. Gyógyulása óta sikeres koncerteket adtak vidéki helyszíneken, a Felvidéken, a fővárosban pedig a Budapest Parkban. Bizonyos, hogy a Szeptemberi Kóstolón a KFT előtt fellépve is beleadnak apait-anyait.

A Szepetemberi Kóstoló teljes programját itt tekintheti meg.


A melodikus rock képviselői közül biztosan a legjobb szerző-előadó, Balázs Fecó áll a közönség elé, méghozzá a fesztivál fő napján, szeptember 6-án szombaton a Nagyszínpadon. Fecó 1967-ben a Neotonban kezdte a pályafutását, együtt játszott Radics Bélával a Taurus XT-ben, majd megalapította a Korál együttest. Megszámlálhatatlan sláger fűződik a nevéhez, és nincs olyan koncertszínpad Magyarországon, ahol ne játszott volna, így a kerületiek is ismerősként üdvözölhetik.

− Az alternatív műfajok kedvelői is nagy kedvencekkel találkozhatnak – mondta Csempesz Iván. – Szombaton a Nagyszínpadon a Belmondo, a Fesztiválszínpadon pedig a Pál Utcai Fiúk lép színpadra. Vasárnap az Ocho Macho ad koncertet a Fesztiválszínpadon. Büszkék vagyunk arra is, hogy a hazai dzsesszélet olyan kiválóságai szórakoztatják a kerületi közönséget, mint a Fesztiválszínpadon szombaton fellépő Zolbert Jazz és az őket követő Harcsa Veronika Quartet.

Pörkölt, fröccs, ír sörök

Természetesen a Szeptemberi Kóstoló központi eleme a színvonalas szórakoztatáson túl ezúttal is a főzőverseny. A versengést vállaló közösségek három kategóriában (pörkölt-, grill- és halételek ) indulhatnak. A szervezők a tavaly megteremtett hagyományt folytatva tematizálták a fesztivál gasztronómiai kínálatát: ahogy a múlt évben cseh söröket és ezekhez kapcsolódó ételeket kóstolhatott a közönség, idén finom magyar borokból készül fröccsöket és hozzájuk illő ételeket. Szombaton a Szabadtéri színpadon a kerületi illetőségű Serica zenekar meghívására ír-kelta zenei és táncegyüttesek váltják egymást. Ehhez a programhoz kapcsolódóan ír söröket is kóstolhatnak a látogatók. A Szeptemberi Kóstoló rendezvényét támogatja az Új Tündérkert és a Tonett étterem: szakácsaik a 3. és a 4. számú sátornál főznek 200 adag ételt, amelyet ingyenesen osztanak szét a fesztiválozók között.