Ami a csendélet szóban rejlik

Írta:  2014.05.07.
A MOHA egyesület alkotóművészeinek „Csend*életek” címmel jubileumi kiállítása nyílt meg május 5-én a Városháza Galériában.
A XVIII. kerületi Művészeti Egyesület Moholy-Nagy Alkotókör (MOHA) kiállításának tematikája évente más és más, ami arra inspirálja a művészeket, hogy minden alkalommal új alkotásokkal lepjék meg a közönséget.

Ezúttal Árvay Zolta, a MOHA egyesület elnöke kicsit játékosan a csend és életek, illetve a csendéletek festészeti műfaj témakörét választotta a tavaszi tárlat témájául.
– Mindenki úgy dolgozta fel a meghirdetett feladatot, ahogyan szerette volna – fogalmazott Árvay Zolta. – Nem kellett feltétlenül almás csendéletet festeni. Az egyesület tagjainak szabadon szárnyalhatott a fantáziája.
A kiállított munkák egységes képet mutatnak, annak ellenére, hogy a művészek különböző stílust képviselnek.
Az idei 15. tavaszi tárlatra 29 művész hozta el alkotását – mondta az elnök. – 1999-ben merült fel bennünk először az a gondolat, hogy minden évben kellene rendezni tavaszi, őszi és téli tárlatot. A kezdeti kiállításoknak a Gyöngyvirág utcai művésztelep adott otthont (mai Tündérkert étterem).
Árvay Zolta kicsit szakrális megfogalmazásban készítette el a festményét. A képzőművész elárulta, hogy minden munkája úgy születik meg, hogy emlékeztetőül vázlatot készít, címszavakban „megírja” a képet, megjegyzéseket fűz hozzá, majd kiszelektálja közülük azokat, amik később nem kellenek és utána szó szerint megálmodja a festményt. – Hajnalban felébredek, és látom magam előtt a képet, már „csak” meg kell festenem – mesélte Zolta. – Ez az alkotás legizgalmasabb része, mert úgy hiszem, hogy ezek a képfelvillanások üzennek nekem, és én felfogom a jeleket. Ilyen jeleket bizonyára mások is kapnak, csak esetleg nem figyelnek fel rá.

A kiállítást Árvay Zolta nyitotta meg és E. Kottek Péter festőművész, a MOHA egyesület alelnöke, Frömmel Gyula festőművész köszöntötte a megjelenteket. Az alelnök az ünnepi pillanatokban megjegyezte, hogy az egyesület tagjainak nagy része országhatáron belül és külföldön is ismert művész, és nagyon színvonalas a mostani kiállítás is, de sajnálja, hogy ennyire kevés volt a képzőművészet iránt érdeklődő vendég a megnyitón.
A tárlat május 16-ig tekinthető meg.