Hangszerkóstoló

Írta:  2014.05.05.
A Dohnányi Ernő Zeneiskola növendékei hangszerbemutatót tartottak az iskola iránt érdeklődő gyerekeknek április 30-án a Rózsa Művelődési Házban.

Mielőtt a gyerekek elkezdenék a hangszeres zene tanulását, célszerű, hogy megismerjék a hangszereket. Azt, hogyan néznek ki, hogyan szólnak, hogyan játszanak rajtuk…
– A Dohnányi Ernő Zeneiskola minden évben bemutatót szervez, hogy az iskolába jelentkező gyerekek könnyebben tudjanak hangszert választani – mondta Lovik Katalin, a zeneiskola gordonka-nagybőgő tanszakának vezetője. – A hangszereket a zeneiskola növendékei szólaltatják meg, sőt rövid műsort is adnak. Sokat jelent a gyerekeknek, ha egy valamilyen hangszeren több éve tanuló diákot hallanak játék közben, és hallhatják, láthatják, hogy erre a szintre is el lehet jutni.

Minél régebben tanul egy diák zenét, annál szebben tudja kicsalogatni a hangokat a hangszeréből. A bemutató alkalmával a zenészpalánták elsősorban olyan műveket játszanak, amelyeket a kisebb gyerekek is szívesen fogadnak.

Azoknak a gyereknek, akik nem tudják eldönteni, hogy a sokféle hangszerből melyiket válasszák, de megvan a képességük a zenéléshez, a zenepedagógusok lehetőséget adnak arra is, hogy kipróbálják a hangszereket. A hangszeres felvételi vizsgát minden évben május elején tartják az iskolában.
A hangszeres felvételi egyik feltétele az, hogy a gyermek elvégezze az előképzőt, illetve az is felvételizhet, aki nem járt előkészítőre, de megfelel a követelményeknek. A felvételin a gyerekek hallását, ritmusérzékét, fizikai alkalmasságát vizsgálják a zenepedagógusok.
A hangszerbemutatón Zsók Györgyi, a Dohnányi zeneiskola szolfézstanára ismertette a hangszereket. A növendékek eközben többek között zongorát, vonós és fúvós hangszereket, valamint harmonikát szólaltattak meg.