Szabad-ötletek jegyzéke két ülésben

Írta:  2014.04.14.
A Gulner iskola diákjai nagy lelkesedéssel készültek a költészet napja tiszteletére rendezett ünnepségre, amelyet a korábbiaktól eltérően nem az intézmény falai között rendeztek meg, hanem a városháza dísztermében.
Kerekes Eleknek, a Gulner Gyula Általános Iskola igazgatójának köszöntőjét követően a 6. osztályos Kerényi Luca Emma Wass Albert egyik versét adta elő, Krámli Kinga pedagógus énekelt, Varga Anna tanár a saját költeményét mondta el, a Gulner Színpad tagjai pedig Weöres Sándor-verseket jelenítettek meg mozgással Horváthné Révész Virág és Sánta Ferencné Császár Emőke rendezésében.

– Az iskolában 1994-től működik a színjátszó csoport – mondta Horváthné Révész Virág. – A költészet napja alkalmából Weöres Sándor verseit képekkel, hangokkal, érzésekkel, színekkel jelenítettük meg. A kellékként használt kendőket a kolléganőm a rajz szakkörös diákokkal készítette.
Frech’ Gábor pedagógus, előadóművész Tiszta szívvel címmel 40 perces önálló József Attila-emlékestet tartott.
– Az emlékest váza József Attilának a Szabad-ötletek jegyzéke két ülésben című írása, természetesen kihagyva a gyerekek fülének nem való szövegrészeket – fogalmazott az előadóművész. – A műsor a költő pszichoanalitikus naplója, megtűzdelve versekkel. Az előadással arra szeretnék rávilágítani, hogy melyek azok a pontok, események, amelyek József Attilát a tragédiához vezették.

A Szabad-ötletek jegyzéke két ülésben címet viselő írás József Attila személyes vallomása magáról, kétségeiről, az elveszettségéről. A költő neurotikus beteg volt, Gyömrői Edit kezelése alatt állt. A Japán kávéházban maga elé tett egy füzetet, és teleírta azt, majd otthon folytatta az írást. A pszichoterápiában ma is használatos eszköz a beteg írásainak elemzése. A páciens ilyenkor kontroll nélkül írja le azt, ami éppen az eszébe jut. Ezért is szerepel a címben a szabad ötletek, a két ülésben pedig azt jelzi, hogy a költő a gondolatait két részletben írta le.