Velence és a kerületi művészek

Írta:  2014.02.07.
A kerületi művészek által a Velencei Biennálé ihletésére készített alkotásokból nyílt kiállítás január 31-én a Kondor Béla Közösségi Házban.

Velence, a lagúnák városa kétévente ad otthont a világ egyik legelismertebb, legrangosabb képzőművészeti seregszemléjének. A múlt ősszel 21 kerületi művész is ellátogathatott a Velencei Biennáléra, akik az ott szerzett élményeiket, benyomásaikat fogalmazták meg a maguk művészi eszközeivel. Ezek az alkotások február 16-ig láthatók a Kondor Béla Közösségi Házban.

A kiállítás ünnepélyes megnyitóján a díszvendég Maria Assunta Accili, Olaszország magyarországi nagykövete és Kucsák László országgyűlési képviselő, alpolgármester mondott köszöntőt. Császár Bíró Lilla, a közösségi ház vezetője üdvözlő szavait követően Derzsi György színművész olasz dalokat énekelt, és Draskóczy Zoltán gitárművész előadásában reneszánsz dallamok csendültek fel.
Kucsák László elmondta, hogy a kerületi művészek pályázat útján vehettek részt a tanulmányúton. Az önkormányzat közművelődési és sport közalapítványa hirdette meg a pályázatot azoknak a kerületben dolgozó, vizuális neveléssel foglalkozó pedagógusoknak, közművelődési szakembereknek, képző- és iparművészeknek, akik eredményesen építhetik be tevékenységükbe a kortárs művészet legjelentősebb seregszemléjén szerzett ismereteket. A nyertes művészeknek vállalniuk kellett, hogy kiállításon mutatják a tanulmányút nyomán születő alkotásaikat, és beszámolót írnak a biennálé hatásáról a művészetükre.
Miután P. Szabó Ernő művészettörténész megnyitotta a tárlatot, levetítették Magyar József festőművész Il Palazzo Enciclopedio című filmjét a biennáléról.

– Az, hogy mennyire érhetők tetten, vagy követhetők nyomon a velencei benyomások, tapasztalatok, a gondolkodásmód paradigmaváltása, világosan látszik az ott járt alkotók megváltozott látásmódú, technikájú alkotásaiban – fogalmazott Árvay Zolta képzőművész, a tárlat rendezője.