Zenével indult az újév

Írta:  2014.01.06.
Tubaszóló, filmvetítés zongorával kísérve: a Dohnányi zeneiskola újévi koncertje rengeteg szellemes ötletet vonultatott fel, hogy vidám muzsikával induljon az újév.

−A muzsikát és a vidámságot hozzák el nekünk egy hűvös és sötét év eleji estére a Dohnányi Zeneiskola zenésznövendékei és sztárvendégeik: köszönet jár érte – mondta Ughy Attila január 5-én a Sportkastélyban, a hagyományos újévi hangverseny kezdetén elmondott köszöntőjében. A polgármester a kerületi év eleji koncertek sok éves, sikeres hagyománya előtt tisztelegve úgy fogalmazott: − Tavaly azt mondtuk, egy sikeres koncerttel egy sikeres év indulhat el. Így lett. És remélem így lesz a 2014-es esztendőben is, hiszen rengeteg új dologba kell közösen belevágnunk.

Az esztendő alig kezdődött el, de a koncert sikeréről máris beszámolhatunk.

−Ha az iskola névadója, Dohnányi Ernő ma élne, és végigtekintene a mai hangverseny programján, biztosan elégedett lenne. Hiszen zenepedagógusként vallotta, a növendéknek minél több kor stílusát kell ismernie és gyakorolnia, hogy technikáját fejleszthesse, és kialakíthassa saját stílusát – mondta Konkolyné dr Kovács Ilona zenetörténész, műsorvezető.

A koncertprogram valóban az európai zenetörténet széles merítését nyújtotta a közönségnek, a sikerhez pedig az a finom humor is hozzájárult, amely a szerkesztőket jellemezte. Ennek köszönhetően kerülhetett be az eljátszott művek sorába Hartzell tubára komponált Egotistical Elephantja, Devroy Aux Champs-Elysée-je, amely komolzenei pódiumokon eddig igen ritkán hangzott el, és ugyancsak ez az összekacsintósan humoros szakmai szemlélet ültette zongora és vászon elé Oravecz György zongoraművészt, aki Liszt II. magyar rapszódiáját játszotta, méghozzá másképpen, mint ahogy megszoktuk: Oravecz játékával a Tom and Jerry sorozat jól ismert hangversenyes epizódját „szinkronizálta”.
Csoda, hogy a produkciókat és az estét a közönség kitörő vastapssal jutalmazta?
Az esten - mint minden évben - részt vettek a városvezetés tagjai is: Kucsák László és Csomó Tamás alpolgármester. A zenekarokat és sztárvendégeiket az eseményt követő fogadáson Kucsák László köszöntötte.