Karácsony már december közepén!

Írta:  2013.12.16.
A karácsony hangulatát idézte már december közepén a Madách Musical Zene- és Táncművészeti Iskola Diótörő című előadása.
A karácsony hangulatát idézte már december közepén a Madách Musical Zene- és Táncművészeti Iskola Diótörő című előadása. A nagyszabású produkciót, amely a Kucsák László által elindított kerületi színházi program keretében érkezett, összesen nyolc alkalommal nézhették meg a kerületi családok a Pestszentlőrinci Sportcsarnokban és a Sportkastélyban.

−Óriási élmény volt látni, hogy az óvodás kicsiktől a nagymamákig, nagypapákig mind-mind csillogó szemmel nézték a Madách Musical táncosait – mondta Kucsák László alpolgármester, aki tavaly óta dolgozik azon, hogy a kerületbe minél több színházi előadás jusson el.
Örömében osztoztak a nézők is.

−Valóban felejthetetlen élmény volt – mondta Karcagi Imre, aki feleségével és két óvodás korú gyerekével érkezett az előadásra. – Őszintén szólva én egy kicsit idegenkedem a szirupos karácsonyi történetektől, de ez nem volt az: a karácsony élményét hozta el nekünk, ráadásul együtt lehettünk, a gyerekek figyelmét is végig lekötötte, amit a színpadon láttak – mi kell ennél több?

Sikeres program

Kucsák László kezdeményezésére – tavaly indult el a kerületi színházi program. Mint azt az alpolgármester korábban a Városképnek elmondta, a kezdeményezést az a felismerés szülte, hogy Pestszentlőrinc és Pestszentimre távol esik Budapest színházi negyedeként is szolgáló belvárosától, egy-egy jó előadásért oda beutazni idő- és pénzigényes. Különösen nehéz azoknak a családoknak, amelyek nem rendelkeznek autóval.

Ha tehát a színház „házhoz jön”, mindenki jól jár. A program első szakaszában az iskolákba, az irodalomórák keretein belül érkeztek előadások. Ezek nagy hatással voltak az ilyen élményhez nem szokott diákokra. Idén nyár végén ősz elején pedig már a Madách Musical Zene- és Táncművészeti Iskola hozta el a Bogármese című előadás, amelyet a Pestszentlőrinci Sportcsarnokban és a Sportkastélyban adtak elő nagy sikerrel: mintegy 2800 néző látta a produkciót.

A Diótörő története

A Diótörő című előadás érdekes feldolgozása az eredeti történetnek. Főszereplője Masa, Mása és Lujza, a három testvér, akik a nevelőintézetből a szeretet ünnepén kiosonnak, és az utcán az embereket nézik, ahogy készülődnek karácsony ünnepére. Mikor kiürül az utca, és a gyerekek is visszatérnek az intézet falai közé, a téren az angyalkás szobrok – ahogy minden évben –megelevenednek. Drosselmeier főangyal vezetésével összegyűjtik az intézetnek szánt ajándékokat és a nagyterembe varázsolják a mesés színekben pompázó karácsonyfát.

Az angyalok Drosselmeier főangyalt emberré varázsolják át, hogy a nevelőnő hideg szívét felmelegítse és az intézet gyermekeinek boldogságot adjon. Drosselmeier egy különleges Diótörő-figurát ajándékoz Masának. Masa álmában a Diótörő megelevenedik, és a rájuk támadó Egérkirályt és hadseregét megfutamítja. A győztes csata után magával viszi a kislányt a mesék birodalmába.

Ünnep a sportcsarnokokban

A hat lőrinci és két imrei előadáson több ezer ember láthatta a produkciót. Az, hogy az eredeti történet egy érdekes, újszerű adaptációja került színpadra, az idősebbeket is lelkesítette.

−Én többször láttam a balettet, és eredetileg azt hittem, hogy most is az eredeti történetet látom majd. Kicsit meg is lepődtem eleinte, de aztán magával ragadott az előadás, és nagyon tetszett. Örülök, hogy eljöttem – mondta Csajági Ferencné, Marika néni, aki lányával és két unokájával érkezett az előadásra.
−Ez alkalommal is több mint 100 ember összmunkájára volt szükség ahhoz, hogy valódi színházzá varázsolják a sportcsarnokokat, és hogy a színházi élmény még közelebb kerülhessen a gyermekekhez, akik talán még soha ezelőtt nem tapasztalhatták meg, milyen érzés, amikor az egész család együtt elmegy megnézni egy színi előadást. A Diótörő a karácsony hangulatát csempészte be néhány órára a két sportcsarnok falai közé, de ami ennél is fontosabb: a nézőközönség szívébe. Ezt a varázslatot kívánom minden kedves kerületi lakosnak karácsony közeledtével, meghitt, családjuk körében eltöltött szép ünnepet, és sikeres boldog új esztendőt ezúton is – beszélt Kucsák László az idei előadások sikeréről.